Zupa ziemniaczana

Kategoria: Zupy
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Kuchnia polska jest bardzo różnorodna. Górują w niej dania mięsne, jednak można znaleźć także posiłki lekkostrawne. Czasami warto zapomnieć o wyszukanych potrawach i wrócić do prostych dań. Wystarczy mieć pod ręką warzywa i można zaserwować pyszną zupę pełną witamin.

Składniki

1/2 kg ziemniaków
2 pory (biała część)
2 cebule
marchew
pietruszka
seler
łyżka posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
liść laurowy, pieprz w ziarnach i mielony
sól
kostki rosołowe
olej

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pory kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. W garnku rozpuszczamy kostki rosołowe, dodajemy liść laurowy, pieprz, czosnek i chwilę gotujemy. Dodajemy starte warzywa i gotujemy około 10 min. Następnie dodajemy zeszkloną cebulę, pory i ziemniaki. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez kolejne 20 min. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy natkę pietruszki.

Zupę na talerzu możemy przyozdobić łyżką śmietany.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28668 )
Array ( [docId] => 28668 )

Array ( [docId] => 28668 )