Śladami francuskiego wina

Kategoria: Trasy
Autor: Bałuka Emilia
Data: 11-04-2012 r.

Krótki przewodnik po wybranych regionach winiarskich jednego z największych producentów wina na świecie. Zapraszam Was m.in. do Doliny Rodanu, Bordeaux, Burgundii, na Korsykę.

Dolina Rodanu

Region wyraźnie dzieli się na część północną i południową. Najważniejszym czerwonym szczepem północy jest shiraz, a białym viognier. Na południu, prym wiedzie czerwony grenache (stanowiący ponad połowę uprawianych odmian), a najpopularniejszą białą odmianę stanowi clairette.

Bordeaux

W Bordeaux wytwarza się 10% całej francuskiej produkcji win. Winnice zajmują obszar ponad 113 tysięcy hektarów i rozciągają się po niemalże całym regionie. Pierwsze uprawy miały tu miejsce prawdopodobnie już w I wieku naszej ery. Główne czerwony odmiany regionu to cabernet sauvignon, merlot oraz cabernet franc. Wina białe powstają ze szczepów sémillon, sauvignon blanc oraz muscadelle. Jedne z najsłynniejszych gmin regionu to Graves, Saint Emilion, Medoc i Pomerol.

Langwedocja-Roussillon

Uprawy w tym regionie zajmują około 40% powierzchni wszystkich francuskich winnic. Wśród czerwonych odmian króluje shiraz, grenache, carignan i mourvedre, a wśród białych, marsanne, bourboulenc, picpoul i słynny muscat. Choć produkowane tu trunki nie cieszą się tak dobrą jakością jak te wytwarzane np. w Bordeaux, region wiedze prym w ilości produkowanego wina.

Burgundia

To właśnie w tym regionie powstaje słynny Burgund ze szczepów pinot noir oraz chardonnay. Inne mniej popularne odmiany to biały aligote oraz czerwony gamay.

 

Korsyka

Uprawę winorośli na Korsyce zapoczątkowali już w czasach starożytnych Fokajczycy. Główne szczepy wykorzystywane do produkcji win czerwonych i różowych w tym regionie to nielluccio, sciaccarello oraz grenache. Białe wina produkuje się w przeważającej części z vermentino.

Alzacja

Większość win produkowanych w Alzacji to wina jednoszczepowe. Wyjątek stanowią kupaże (wina wieloszczepowe) znane tutaj jako edelzwicker . Najpopularniejsze szczepy to riesling, gewurztaminer, pinot, a także czerwony pinot noir. Wyjątkowe przykłady tutejszego winiarstwa stanowią popularne wina słodkie vendange tardive i sellection de grains nobles.

Bałuka Emilia

Tagi: wina

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28947 )
Array ( [docId] => 28947 )