Dolina Rodanu
Region wyraźnie dzieli się na część północną i południową. Najważniejszym czerwonym szczepem północy jest shiraz, a białym viognier. Na południu, prym wiedzie czerwony grenache (stanowiący ponad połowę uprawianych odmian), a najpopularniejszą białą odmianę stanowi clairette.
Bordeaux
W Bordeaux wytwarza się 10% całej francuskiej produkcji win. Winnice zajmują obszar ponad 113 tysięcy hektarów i rozciągają się po niemalże całym regionie. Pierwsze uprawy miały tu miejsce prawdopodobnie już w I wieku naszej ery. Główne czerwony odmiany regionu to cabernet sauvignon, merlot oraz cabernet franc. Wina białe powstają ze szczepów sémillon, sauvignon blanc oraz muscadelle. Jedne z najsłynniejszych gmin regionu to Graves, Saint Emilion, Medoc i Pomerol.
Langwedocja-Roussillon
Uprawy w tym regionie zajmują około 40% powierzchni wszystkich francuskich winnic. Wśród czerwonych odmian króluje shiraz, grenache, carignan i mourvedre, a wśród białych, marsanne, bourboulenc, picpoul i słynny muscat. Choć produkowane tu trunki nie cieszą się tak dobrą jakością jak te wytwarzane np. w Bordeaux, region wiedze prym w ilości produkowanego wina.
Burgundia
To właśnie w tym regionie powstaje słynny Burgund ze szczepów pinot noir oraz chardonnay. Inne mniej popularne odmiany to biały aligote oraz czerwony gamay.