Czarodziejska moc czekolady ukryta w flawonoidach

Kategoria: Nowotwory
Data: 04-12-2014 r.

To, że czekolada jest pyszna i prawie wszyscy ją lubią, nie podlega dyskusji. Kochamy ją za smak, łagodzenie smutków i to, że zawsze jest dobrym prezentem. Jej właściwości zdrowotne zawdzięczamy flawonoidom, czyli przeciwutleniaczom, które pomagają organizmowi pozbywać się wolnych rodników, uszkadzających komórki i sprzyjających zapadaniu na choroby serca i nowotwory.

Jako pierwsi poznali się na czekoladzie Aztekowie i w uznaniu dla jej cudownego smaku używali jej w obrzędach religijnych ku czci bogini płodności. Podobno za 100 ziaren kakaowca można było kupić niewolnika. To właśnie z ziaren kakaowca przygotowuje się prawdziwą czekoladę.

Cenne flawonoidy

Za prawdziwą i najzdrowszą czekoladę uważa się taką, która zawiera nie mniej niż 70 proc. kakao. Wtedy ma ona właściwości zdrowotne. Zawdzięcza je zawartości flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi pozbywać się wolnych rodników, uszkadzających komórki i sprzyjających zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Flawonoidy nie tylko zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, wpływają również korzystnie na układ krwionośny. No i opóźniają procesy starzenia. Dzięki poprawie krążenia krwi zyskujemy też na urodzie – zmienia się koloryt skóry, znikają przebarwienia.

Czekolada na szczęście

Jednym z zarzutów, jakie powszechnie stawia się czekoladzie, jest to, że nasila ona występowanie wyprysków. Tymczasem dermatolodzy z Uniwersytetu w Pensylwanii w USA zaprzeczyli temu. Przeprowadzili badanie na 65 młodych osobach z trądzikiem. Przez miesiąc podawali im codziennie duże porcje czekolady (prawie pół kilograma). Okazało się, że nie stwierdzono żadnych zmian w porównaniu z miesiącem, kiedy nie otrzymywali przysmaku.

Jedzenie czekolady powoduje uwalnianie się endorfin, czyli hormonów szczęścia. A zwiększone uwalnianie tego hormonu u osób jedzących czekoladę zmniejsza ich wrażliwość na ból. Z kolei zawartość magnezu w czekoladzie powoduje, że panie przed menstruacją mają na nią wzmożony apetyt. Ale nie tylko one. Okazuje się, że osoby jedzące zbyt dużo czekolady podświadomie odpowiadają w ten sposób na sygnał organizmu, który potrzebuje właśnie tego pierwiastka.

Czekolada przeciw zakrzepom

Z najnowszych badań amerykańskich ośrodków medycznych wynika, że po czekoladzie zmniejsza się aktywność płytek krwi, co zapobiega zakrzepom i obniża ryzyko zawału serca.

100 g czekolady to 530–600 kcal. Czekolada wspomaga zatem zdrowie i dodaje sił, dlatego poleca się ją sportowcom, osobom ciężko pracującym i wybierającym się na dalekie piesze wycieczki. Eksperci twierdzą, że najlepsza jest ciemna czekolada, która: nie była alkalizowana, kakao zostało wysuszone i tłoczone na zimno, składa się z co najmniej 70 procent czystego kakao, zawiera masło kakaowe, a nie tłuszcz z mleka lub olejów uwodornionych, zawiera naturalne, o niskiej glikemii substancje słodzące, takie jak surowy wykrystalizowany sok trzciny cukrowej, a nie rafinowany cukier z buraka.

Niestety obok wielu zalet czekolada ma także wadę – jest jednym z silnych alergenów. Dlatego powinny jej unikać karmiące mamy i małe dzieci.

Iwona Chęcińska

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36239 )
Array ( [docId] => 36239 )

Array ( [docId] => 36239 )