Żywność ekologiczna to korzyść dla konsumenta i czyste środowisko

Kategoria: Ochrona przyrody
Data: 21-05-2013 r.

Ze zdrową żywnością mamy do czynienia wtedy, gdy w 95 proc. została ona wytworzona ze składników, które były wyprodukowane metodą ekologiczną. Musi być też ona oznakowana, np. logo „Rolnictwo ekologiczne" oraz numerem i nazwą jednostki certyfikującej.

Rynek produktów ekologicznych jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się nie tylko w Polsce, ale i na świecie. To przede wszystkim zasługa konsumentów, którzy w coraz większym stopniu poszukują jedzenia wytwarzanego w zgodzie z naturą, by w ten sposób przypomnieć sobie dawno zapomniane smaki z dzieciństwa.

 

Przede wszystkim jednak ekologiczne produkty spożywcze postrzegane są, jako zdrowa żywność, wytworzona bez użycia konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu, czy organizmów genetycznie modyfikowanych, co budzi ostatnio duże kontrowersje. A trend zdrowego odżywiania przybiera w naszym kraju na sile, szczególnie, że siedzący tryb życia, który prowadzi coraz więcej Polaków, sprzyja wyraźnie tyciu.

Normy dla żywności ekologicznej

Kryteria kwalifikujące dla zdrowej żywności zostały ściśle określone w Rozporządzeniu Rady Europy nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych oraz Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli. W Polsce ekouprawy zostały uregulowane ustawą z 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym.

Nie należy się dziwić, że bio jedzenie szybko zyskuje kolejnych zwolenników. Według raportu agencji badawczej Inquiry „Żywność ekologiczna w Polsce 2011”, Polacy wydali na nią 375 mln zł, czyli o 25 proc. więcej niż rok wcześniej.

Oznacza to, że w tym roku wartość polskiego rynku żywności ekologicznej może już przekroczyć 500 mln zł, w 2015 r. sięgnąć 700 mln zł.

Utrzymując tak wysokie tempo rozwoju, nasz kraj może szybciej niż pierwotnie się wydawało, dogonić kraje zachodniej Europy pod względem spożycia. Zwłaszcza, że na zagranicznych rynkach, z powodu powolnego ich nasycania się, dynamika wzrostu popytu na ekologiczną żywność zaczyna wyhamowywać. W Niemczech, czy we Francji kształtuje się ona obecnie na poziomie kilku procent w skali roku. To jednak wystarcza, by na zachodzie Europy wydatki mieszkańców na ekożywność wynosiły średnio 100 euro na osobę rocznie.

Ekodieta coraz bardziej powszechna

A utrzymanie dużego tempa rozwoju w Polsce jest możliwe, gdyż stale zwiększa się dostęp do bio jedzenia. Jest to zasługą specjalistycznych sieci handlowych, czyli tych ukierunkowanych wyłącznie na sprzedaż tego rodzaju żywności. Co roku ogłaszają one, że przyspieszają swój rozwój.

Ale większy dostęp do ekożywności jest też zasługą tradycyjnych marketów, które na swoich półkach przeznaczają coraz więcej miejsca na produkty z napisem zapewniającym nas o ich ekologicznym pochodzeniu. Tak robi Tesco, Alma, Piotr i Paweł. Popularyzują ją też indywidualni inwestorzy, którzy próbują swoich sił w tej branży, uruchamiając ekosklepy na własną rękę.

Szczególnie, że przybywa sieci, które oferują możliwość rozwoju biznesu pod ich logo, a to w tej chwili najbezpieczniejszy sposób, by zaistnieć w branży. Przystępując do jednej z nich, otrzymujemy bowiem nie tylko pomoc w uruchomieniu placówki, korzystniejsze warunki dostaw towaru (ponieważ te negocjuje sieć dla wszystkich swoich sklepów), ale też know-how na prowadzenie działalności.


Małgorzata Biernacka




Zobacz także:

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Wykonanie przyłącza kanalizacyjnego - opłaty

pobierz

Trudne przypadki związane z ewidencją odpadów

pobierz

Przebieg kontroli WIOŚ w firmie – obowiązki inspektora i przedsiębiorcy

pobierz

End of waste, czyli utrata statusu odpadu

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 24480 )
Array ( [docId] => 24480 )

Array ( [docId] => 24480 )