Od 1 września 2016 r. będą obowiązywały nowe zasady zdrowego żywienia

Autor: Wysocka Marta
Data: 31-05-2016 r.

Zamiast określać katalog dozwolonych produktów, nowe rozporządzenie w sprawie żywienia w szkołach i przedszkolach ma wskazywać, jakich produktów nie wolno stosować w żywieniu dzieci i młodzieży. Do placówek mają także wrócić niektóre produkty półcukiernicze. 

Od 1 września 2016 r. kuchnie i stołówki mają pracować według zasad prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży wynikających z norm żywienia, czyli kryteriów określonych przez Instytut Żywności i Żywienia.

Aktualnie obowiązujące przepisy weszły w życie 1 września 2015 r. zmiany zostały wprowadzone nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia zakazującej podawania i sprzedawania dzieciom i młodzieży niezdrowej żywności. Ze stołówek i sklepików zniknęły produkty o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, cukru i soli.

Po upływie kilku miesięcy od wejścia w życie nowych przepisów nadszedł czas na ocenę ich funkcjonowania oraz sformułowanie wniosków służących doskonaleniu idei zdrowego żywienia dzieci i młodzieży. Konieczność dokonania korekty przepisów zauważają nie tylko rodzice, ale także Rzecznik Praw Dziecka.

STANOWISKO RZECZNIKA PRAW DZIECKA

Wdrażana reforma jest bardzo ważna dla zdrowia przyszłych pokoleń, wymaga jednak pewnych zmian, aby służyła celowi, który przyświecał jej wprowadzeniu (wystąpienie Rzecznika Praw Dziecka, styczeń 2016 r.)

Nowe przepisy mają być mniej ortodoksyjne, ale nie przewiduje się powrotu do niezdrowej żywności w przedszkolach i szkołach.

Marta Wysocka, specjalistka w zakresie prawa oświatowego

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Jak oduczyć dziecko przeklinania

pobierz

Nowe zasady oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów

pobierz

Reforma oświaty

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 39049 )
Array ( [docId] => 39049 )