Produkty spożywcze i napoje w sklepiku szkolnym - zalecania Instytutu Żywności

Autor: Katarzyna Krysztofiak
Data: 13-05-2014 r.

Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia opracowali listę produktów spożywczych i napojów, które powinny być dostępne w sklepikach szkolnych. Wskazali też cztery grupy produktów, które nie powinny się w nich znajdować. 

Aż 28%. chłopców i 22% dziewcząt w ostatnich klasach szkoły podstawowej ma nadmierną masę ciała. Z niedowagą boryka się około 9,5% dziewcząt oraz 6% chłopców.

Z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w diecie polskich dzieci powszechnie występują niedobory wapnia, witaminy D, potasu, magnezu i folianów (dotyczy to aż 74–98% młodzieży). Lista niedoborowych składników jest niestety znacznie dłuższa. Często w diecie młodzieży brakuje też witamin: E, C, A czy B12, kwasów tłuszczowych omega-3, a także żelaza, cynk i jodu.

Poważnym problemem jest też obecnie nadmierne spożycie przez dzieci i młodzież różnych składników niepożądanych, w tym cukru, tłuszczu i soli. Ich nadmierna podaż w diecie jest m.in. skutkiem przyzwolenia społecznego na spożywanie tzw. żywności śmieciowej.

Wpływ na nawyki żywieniowe dzieci

Badanie stanu odżywienia, poziomu aktywności fizycznej i nawyków żywieniowych polskich uczniów zrealizowane w 2013 roku przez IŻŻ we współpracy Akademią Wychowania Fizycznego w Warszawie w 16 województwach wskazało, że w efekcie wadliwego, nieregularnego i niezbilansowanego żywienia rozwijają się u dzieci i młodzieży różne dolegliwości i choroby, w tym niedowaga, nadwaga oraz otyłość.
Największy udział w kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci mają ich rodzice i dom rodzinny. Jednak szkoła także wpływa na wiedzę żywieniową i sposób odżywienia dzieci. Dlatego IŻŻ opracował propozycję listy kategorii produktów spożywczych, które powinny być dostępne w sklepikach szkolnych.

Grupy produktów spożywczych i napojów zalecane przez IŻŻ do sprzedaży w sklepikach szkolnych:

  1. kanapki – do ich przygotowania zalecane jest użycie:
    - pieczywa razowego/pełnoziarnistego żytniego, pszennego, mieszanego;
    - wędlin, np. szynki, polędwice – drobiowe, wołowe, wieprzowe (kryterium ≤ 10  g tłuszczu/100 g),
    - ryb, jaj, serów;
    Uwaga! Wszystkie kanapki powinny zawierać dodatek świeżych warzyw.
  2. XX mleko, napoje mleczne, jogurty, kefiry, maślanki;
  3. produkty mleczne typu serki i desery mleczne (kryterium ≤ 13,5 g cukrów/100 g);
  4. zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe, bez dodatku cukrów oraz o obniżonej lub o niskiej zawartości soli/sodu, w tym:
    - płatki śniadaniowe, musli,
    - chrupki jedno ‑ i wielozbożowe,
    - pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, maca;
  5. świeże owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia;
    Uwaga! Zaleca się, aby owoce i warzywa w całości lub pokrojone były podzielone na porcje.
  6. suszone owoce i warzywa, orzechy, nasiona i migdały, bez dodatku cukrów oraz bez dodatku soli i tłuszczu;
  7. soki warzywne, owocowo‑warzywne, owocowe;
  8. nektary warzywne, owocowo‑warzywne, owocowe;
  9. przeciery oraz musy owocowe, warzywne i owocowo-warzywne z przecierów i soków, bez dodatku cukrów;
  10. naturalna woda mineralna, woda źródlana, woda stołowa.

Grupy produktów spożywczych, które nie powinny być oferowane w sklepikach szkolnych:

  1. napoje gazowane i niegazowane z dodatkiem cukrów,
  2. napoje energetyzujące i izotoniczne,
  3. słodycze,
  4. słone przekąski: chipsy ziemniaczane, smakowe, snacki, słone paluszki itp.

Źródło: www.izz.waw.pl

Katarzyna Krysztofiak, redaktor Poradnika Dyrektora szkoły. Zarządzanie w praktyce

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Jak oduczyć dziecko przeklinania

pobierz

Nowe zasady oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów

pobierz

Reforma oświaty

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 34849 )
Array ( [docId] => 34849 )