Stawka diety za podróż krajową wzrośnie z obecnych 23 zł do 30 zł. Za krajową podróż służbową trwającą od 8 do 12 godzin będzie przysługiwało pracownikowi 15 zł (½ diety). Jeżeli pracodawca zapewni pracownikowi bezpłatne wyżywienie w czasie podróży służbowej, wówczas dieta będzie ulegała zmniejszeniu. I tak, będzie przysługiwało za:
- śniadanie - 25% diety;
- obiad - 50% diety;
- kolację - 25% diety.
Za nocleg podczas podróży krajowej w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie pracownikowi przysługiwać będzie zwrot kosztów w wysokości stwierdzonej rachunkiem, nie wyższej niż dwudziestokrotność stawki diety za jedną dobę hotelową (czyli maksymalnie 600 zł). W uzasadnionych przypadkach pracodawca może jednak zgodzić się na zwrot kosztów noclegu stwierdzonych rachunkiem w wysokości przekraczającej powyższy limit.
Pracownikowi, który nie będzie miał zapewnionego bezpłatnego noclegu, i który nie przedłoży rachunku, przysługiwał będzie, jak dotychczas, ryczałt za każdy nocleg w wysokości 150% diety, czyli 45 zł.
Wzrosną również diety i limity noclegowe za podróż poza granicami kraju, np. stawka diety dla Australii wzrośnie z 87 do 88 AUD, Islandii wzrost z 36 do 56 EUR. Warunki zwrotu kosztów przejazdu w przypadku gdy, na wniosek pracownika, pracodawca wyrazi zgodę na odbycie podróży służbowej prywatnym pojazdem, nie zmienią się. Natomiast w odniesieniu do podróży zagranicznej dodana zostanie możliwość skorzystania - poza samochodem - z motocykla i motoroweru. Zwrot tych kosztów będzie następował z uwzględnieniem stawek za 1 km przebiegu.
Podstawa prawna:
- rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej,
Autor: Katarzyna Borkowska, Specjalista z zakresu prawa podatkowego
Opracowanie redakcyjne: Katarzyna Brzozowska
Zobacz także: