Jak prawidłowo rozliczyć VAT przy sprzedaży posiłków

Kategoria: VAT i akcyza
Autor: Bogdan Świąder
Data: 23-09-2016 r.

Minister finansów wydał ogólną interpretację podatkowa, która ma rozwiać wątpliwości przy określeniu odpowiedniej stawki VAT przy sprzedaży gotowych posiłków i dań przez restauracje (interpretacja ogólna ministra finansów z 24 czerwca 2016 r., nr PT1.050.3.2016.156). Poznaj szczegóły.

Minister przypomniał, że dla  określenia  prawidłowej  stawki  podatku, jaka  ma  zastosowanie  przy  sprzedaży  posiłków  i  dań  przez  placówki gastronomiczne, należy dokonać  prawidłowego  zaklasyfikowania  tej  czynności  według  PKWiU. Żeby zrobić to poprawnie, warto pamiętać o 3 wskazówkach. 

Wskazówka 1

Aby uznać, czy dana czynność  będzie  zaliczona  do  klasy  PKWiU  10.85  „Gotowe  posiłki  i  dania”,  czy  do  działu PKWiU  56  „Usługi  związane  z  wyżywieniem” istotne  jest to,  czy  oferowane  produkty  są  w  pełni przyrządzone  i  serwowane,  jako  posiłek  gotowy  do  bezpośredniego  spożycia,  czy  też  nie są przeznaczone  do  bezpośredniej  konsumpcji – np.  są  zamrożone  lub  pakowane  próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.

Wskazówka 2

Ważne jest także to, że fakt, iż produkty serwowane są osobno bądź w zestawach (np. kanapka mięsna, frytki razem z  napojem,  czy  też  tortilla,  pieczone  ziemniaki  razem  z  napojem) – nie  ma  wpływu  na  sposób zaklasyfikowania do danego grupowania w PKWiU.

Wskazówka 3

Przy klasyfikacji w PKWiU nie  mają  wpływu również czynniki takie jak to, czy:

  • punkty sprzedaży znajdują się w miejscu ogólnodostępnym,
  • w punktach sprzedaży znajdują się stoliki i krzesła,
  • dostępne są naczynia i sztućce,
  • produkty  są  przeznaczone  do  spożycia  na  miejscu  czy  na  wynos,  (np.  pakowane  w bibułki czy tekturowe pudełka),
  • w  punktach  sprzedaży  są:  toalety,  szatnia,  zainstalowana  jest  klimatyzacja, czy ogrzewanie.

W konsekwencji minister finansów wyjaśnił, że posiłki,  które  są  przeznaczone  do  bezpośredniej  konsumpcji sprzedawane  przez  różnego  rodzaju placówki  gastronomiczne,  nie  mogą korzystać  z 5%  stawki VAT  (na  podstawie  art.  41  ust.  2a  w  związku z  poz.  28  załącznika  nr  10  do  ustawy  o  VAT). Jest tak,  ponieważ  nie  są  klasyfikowane  w  grupowaniu PKWiU 10.85.1.

Takie produkty zazwyczaj są opodatkowane  8%  stawką VAT (na  podstawie § 3  ust.  1 pkt 1  w  związku  z  poz.  7  załącznika  do  rozporządzenia  w  sprawie stawek VAT) z zastrzeżeniem  wyjątków,  do  których  ma zastosowanie podstawowa stawka podatku.

Komentarz eksperta

Minister wskazał na jedną charakterystyczna cechę, która powinna odróżnić posiłki (w kontekście ich prawidłowego zaklasyfikowania i opodatkowania VAT). Znaczenie ma to,  czy  oferowane  produkty  są  w  pełni przyrządzone  i  serwowane  jako  posiłek  gotowy  do  bezpośredniego  spożycia,  czy  też  nie są przeznaczone  do  bezpośredniej  konsumpcji – np. są  zamrożone  lub  pakowane z przeznaczeniem na sprzedaż.

Z interpretacji resortu finansów wynika, że posiłki przeznaczone  do  bezpośredniej  konsumpcji, które są  sprzedawane  przez  różnego  rodzaju placówki gastronomiczne, nie mogą korzystać z 5% VAT. Stawkę tą można stosować, gdy  przedmiotem dostawy będzie rzeczywiście gotowe danie, a nie usługa przygotowania tego dania. Jedynie przy sprzedaży gotowych produktów, nieprzygotowanych bezpośrednio do spożycia (np. nieugotowanych) można zastosować 5% stawkę VAT.

Co prawda ma tu decydować klasyfikacja PKWiU, ale interpretacja ministerialna idzie w tym kierunku, że jakiekolwiek przetworzenie np. podgrzanie – oznacza konieczność zastosowania 8%  stawki VAT.

Kiedy 5%, a kiedy 8% stawka VAT

Pamiętaj zatem, że zgodnie z najnowszymi wytycznymi resortu finansów:

  • 5% stawka VAT jest możliwa tylko do produktów gotowych, nieprzygotowanych bezpośrednio do spożycia. Taką stawkę możesz zastosować np. do zamrożonych lub pakowanych  próżniowo produktów, a także tych z etykietą – przeznaczone na sprzedaż. Właściwe PKWiU w tym przypadku to 10.85 „Gotowe  posiłki  i  dania”.
  • Posiłki przeznaczone  do  bezpośredniej  konsumpcji sprzedawane  przez  różnego  rodzaju placówki gastronomiczne musisz opodatkować 8% stawką VAT. Takie świadczenia są klasyfikowane w PKWiU  56  „Usługi  związane  z  wyżywieniem”.
Bogdan Świąder

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Najważniejsze zmiany w podatkach 2016 roku

pobierz

Imprezy integracyjne

pobierz

Zmiany w podatkach 2016

pobierz

Sprawdź, jak rozliczać VAT przy okresowym braku sprzedaży

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 39537 )
Array ( [docId] => 39537 )