Jesli sprowadzamy artykuły spożywcze spoza krajów wchodzących w skład Unii Europejskiej, to przed przekroczeniem granic Polski musimy złożyć do Państwowej Inspekcji Sanitarnej wniosek o przeprowadzenie granicznej kontroli sanitarnej. Potwierdzi ona, czy importowany towar jest bezpieczny i może zostać dopuszczony do obrotu na terenie RP.
Osoba odpowiedzialna za import artykułów spożywczych pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (np. widelce, sokowirówki, miksery) ma obowiązek, nie później niż 48 godzin przed przekroczeniem granicy Polski transportu z dostawą, złożenia do właściwego organu PIS (Państwowa Inspekcja Sanitarna) wniosek o graniczną kontrolę sanitarną. Jeśli przewozimy środki spożywcze łatwo się psujące, to dokument powinien trafić do odpowiednich służb minimum na 24 godziny przez wkroczeniem na teren RP.
W dokumencie powinna znaleźć się nazwa środka spożywczego, materiału lub
wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, numer partii
produkcyjnej oraz dokumentu przewozowego. Musimy wpisać rodzaj środka
transportu, którym produkt jest przewożony, kod CN (8-cyfrowy kod), kraj
pochodzenia, kraj, z którego jest on przewożony oraz kraj docelowego
transportu.
Nieodzowne jest podanie wielkości partii, wagi netto i brutto, wielkości, rodzaju i ilości opakowań, datę ważności. Nie może zabraknąć również danych importera, producenta, osoby odpowiedzialnej za towar oraz nazwy przejścia granicznego i przewidywanego terminu jego przekroczenia granicy. Ponadto, gdy w dostawie znajduje się substancja pomagająca w przetwarzaniu żywności (substancje nie podlegające spożyciu np. aromaty) również należy złożyć wniosek o jej kontrolę.
W przypadku pozytywnie przeprowadzonej granicznej kontroli sanitarnej organ PIS wydaje świadectwo potwierdzające spełnienie przez poddane kontroli artykuły wymagań zdrowotnych. Dopiero wówczas mogą zostać one dopuszczone do obrotu na terenie Polski.
Sylwia Stwora