Zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia składkowego z podstawy wymiaru składek została wyłączona wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków przekazywanych pracownikom do spożycia – do kwoty 190 zł miesięcznie na jednego pracownika. Przepis ten dotyczy świadczeń dostarczonych pracownikom przez pracodawcę, do których nie zobowiązują go przepisy prawa.
Jeżeli więc na pracodawcy nie ciąży obowiązek udostępniania nieodpłatnie posiłków osobom zatrudnionym, jednakże zdecyduje się na takie działanie na rzecz pracowników dobrowolnie, wówczas zwolnienie ze składek przekazywanych świadczeń zależy przede wszystkim od ich wartości.
Składek na ubezpieczenia społeczne nie nalicza się, od wartości wydawanych pracownikom posiłków, o ile ich wartość nie przekracza wskazanej w rozporządzeniu kwoty, czyli 190 zł miesięcznie. Należy pamiętać, że świadczenie może zostać przekazane pracownikowi jedynie w formie rzeczowej i nie ma możliwości jego zamiany na ekwiwalent pieniężny.
Jeżeli pracodawca sfinansuje pracownikowi posiłki w kwocie miesięcznie wyższej niż 190 zł w ciągu miesiąca, nadwyżkę trzeba będzie uwzględnić w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne.