Regulacje związane z problematyką profilaktycznych posiłków i napojów zostały zawarte również w rozporządzeniu w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.
Obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie:
- wody zdatnej do picia lub innych napojów – wszystkim pracownikom,
- wody i innych napojów (np. wody mineralnej, herbaty, soków owocowych) – pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych.
Ilość, rodzaj i temperatura napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywanej pracy oraz potrzeb fizjologicznych pracowników. Napoje zimne lub gorące (w zależności od warunków wykonywanej pracy) trzeba zapewnić pracownikom zatrudnionym:
- w warunkach gorącego mikroklimatu (czyli w pomieszczeniach, miejscach wykonywania pracy, w których panuje wysoka temperatura), charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25ºC,
- w warunkach mikroklimatu zimnego (gdzie panuje niska temperatura), charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10ºC lub powyżej 25ºC,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu jednej zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28ºC.