Biomasa to pojęcie bardzo szerokie. Oznacza całość materii organicznej, którą można przetworzyć na ciepło, paliwa gazowe i płynne, bądź energię elektryczną. Istnieją różne rodzaje biopaliw, w różnych stanach skupienia, podobnie jak różne są rodzaje surowców wykorzystywanych do ich produkcji.
Drewno i odpady drzewne
Drewno było podstawowym surowcem energetycznym od dawna. Dziś jednak, dzięki opracowaniu technologii wytwarzania brykietu i peletu, doskonałym paliwem stały się także odpady z produkcji meblarskiej, trociny, wióry, zrębki oraz kora.
Rośliny pochodzące z upraw energetycznych
W Polsce jedną z najczęściej uprawianych roślin energetycznych jest
wierzba wiciowa. Obok tego gatunku wierzby, na cele energetyczne można
uprawiać trawy: miskanty, trzciny, mozgę. Ważną cechą tych roślin są
duże przyrosty roczne i wysoka wartość opałowa. Po wysuszeniu i obróbce
technologicznej mogą one stanowić dodatek do brykietów lub peletów.
Do upraw energetycznych należy zaliczyć także rośliny oleiste:
rzepak, słonecznik, z których uzyskuje się paliwo, zwane biodieselem.
Produkty i odpady rolnicze
W tej szerokiej kategorii materii organicznej kryje się wiele rodzajów biopaliw.
Słoma zbóż, traw (kukurydzy, rzepaku, lnu, gryki) może stać się
jednym ze składników peletów, bądź brykietów, albo - po zbelowaniu –
samodzielnym paliwem. Aby wytwarzać energię cieplną ze słomy, konieczne
są jednak specjalne piece z instalacjami podającymi duże bele słomy.
Słoma nie ulega w nich bezpośredniemu spaleniu, tylko zgazowaniu, co
jest wydajniejszym sposobem uzyskiwania ciepła.
Nadwyżki w produkcji ziemniaków, buraków cukrowych – uzyskuje się z nich paliwo płynne: etanol (bioalkohol).
Nadwyżki zbóż (głównie owsa) wykorzystywane są do produkcji energii cieplnej bądź biogazu.
Odpadki organiczne, kompost, odchody zwierząt oraz inne surowce
pochodzące z produkcji rolniczej można zużytkować w przydomowej
biogazowni i wyprodukować biogaz.
Zobacz także: