Dobra Praktyka Produkcyjna zgodnie z ustawą o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, to działania, które muszą być podjęte, i warunki, które muszą zostać spełnione, aby produkcja żywności odbywała się w sposób zapewniający jej właściwą jakość zdrowotną, zgodnie z jej przeznaczeniem. Warto w tym przypadku zastosować GMP/GHP.
Dobra Praktyka Higieniczna określona została jako działania, które muszą być podjęte, warunki higieniczne, które muszą być spełniane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Główną korzyścią wynikającą z tego, że zastosuje się do wymagań GMP/GHP jest niewątpliwie to, iż produkty żywnościowe dostarczane na rynek będą czyste:
chemicznie,
mikrobiologicznie i
fizycznie.
Takie produkty nie zagrożą życiu i zdrowiu konsumenta.
Należy pamiętać, że myślą przewodnią GMP/GHP jest przede wszystkim prewencja, a nie rozwiązywanie powstałych problemów.
Wdrażając systematycznie omawiane zasady, przedsiębiorstwo nie tylko zaspokoi potrzeby konsumentów, ale również zdobędzie ich zaufanie. W efekcie odbiorca wyrobów będzie zadowolony i zakupi je ponownie albo poleci innym.
Ale to nie jedyne korzyści z wdrożenia zasad GMP/GHP w zakładzie. Zapewne równie istotne będą efekty w postaci:
- obniżenia kosztów produkcji,
- mniejszej liczby reklamacji oraz związanych z nimi kłopotów,
- poprawy wizerunku firmy na rynku,
- zwiększenia szans na intratne kontrakty – dla wielu odbiorców żywności wdrożenie zasad GMP/GHP jest podstawowym warunkiem zawarcia umowy,
- stworzenia fundamentów do długoterminowego zapewnienia konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku.
A to wszystko już w prostej linii prowadzi do poprawy wyników finansowych przedsiębiorstwa.
Bartłomiej Zamostny
Zobacz także: