Ekologia sposobem na poprawienie jakości produktów spożywczych

Autor: Bartłomiej Zamostny
Data: 29-04-2014 r.

Promocja, ochrona i nadzór nad żywnością ekologiczną na Jednolitym Rynku UE są prowadzone poprzez wyróżnianie odpowiednich wyrobów oznakowaniem gwarantującym ich wysoką jakość i ekologiczne metody produkcji. Zainteresowanie produktami ekologicznymi przez konsumentów sprawia, że coraz więcej przedsiębiorstw oferuje bądź deklaruje gotowość do produkcji żywności ekologicznej.

Żywność ekologiczna objęta jest prawodawstwem UE. Najważniejszym aktem prawnym regulującym produkcję ekologiczną jest rozporządzenie Rady WE nr 834/2007 dotyczące wytwarzania, kontroli oraz znakowania wyrobów ekologicznych wprowadzanych do obrotu na wspólnym rynku UE. Rozporządzenie w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych uchyla przepisy rozporządzenia wcześniejszego, nr 2092/91.

Rozporządzenie nr 834/2007 podkreśla znaczenie:

  • zrównoważonych systemów upraw,
  • wytwarzania zróżnicowanych wyrobów wysokiej jakości,
  • ochrony środowiska naturalnego,
  • różnorodności biologicznej,
  • bezpieczeństwa zwierząt.

Produkcja ekologiczna, import i dystrybucja żywności ekologicznej oraz jej oznakowanie podlegają także rozporządzeniom Komisji Europejskiej: nr 889/2008, nr 1254/2008 i nr 1235/2008 oraz ustawie z 2009 r. o rolnictwie ekologicznym.

Produkt ekologiczny stanowi rezultat rolnictwa ekologicznego, priorytetowo traktowanego w UE. Rolnictwo ekologiczne jest kierunkiem rozwojowym przeciwdziałającym skażeniu środowiska i żywności, nadmiernej chemizacji gleb oraz wzrastającej zachorowalności zwierząt. Rolnictwo ekologiczne należy rozumieć jako system produkcji rolnej, uwzględniający zrównoważony rozwój ekologiczny, ekonomiczny i społeczny, oparty na procesach zachodzących w środowisku naturalnym, z poszanowaniem dla jego naturalnych właściwości, systemów i cykliczności.
Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego zaznacza, iż jego nadrzędnym celem jest wytwarzanie żywności wysokiej jakości, przy jednoczesnym poszanowaniu wymagań gleby, roślin i zwierząt oraz utrzymaniu równowagi biologicznej w przyrodzie.

Najważniejszymi właściwościami rolnictwa ekologicznego są:

  • stosowanie naturalnych metod i środków produkcji zapewniających żyzność gleby, różnorodność biologiczną, zdrowotność i dobrostan zwierząt hodowlanych,
  • redukowanie stosowania zasobów nieodnawialnych,
  • gospodarka odpadami i produktami ubocznymi pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
  • wyłączenie środków chemicznych i technologicznych,
  • stosowanie nawożenia organicznego oraz odpowiedniego płodozmianu,
  • zmniejszenie ilości nawożenia mineralnego,
  • wykluczenie syntetycznych pestycydów,
  • stosowanie naturalnych metod ochrony upraw, w tym preparatów biologicznych,
  • hodowla zwierząt jako nierozerwalnej części składowej gospodarstwa,
  • wykluczenie pasz i dodatków przemysłowych oraz hormonów,
  • zagwarantowanie zwierzętom hodowlanym ruchu na podwórku.

Według Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego dążeniem rolnictwa ekologicznego jest:

  • produkcja żywności wysokiej jakości i o dużych walorach odżywczych,
  • przyczynianie się do żyzności i biologicznej aktywności gleb,
  • wspieranie zachowania różnorodności roślin i zwierząt gospodarstwa rolnego i jego otoczenia,
  • ochrona zasobów wodnych i istniejącego w nich życia,
  • promowanie regionalnej i lokalnej produkcji i dystrybucji,
  • przyczynianie się do równowagi pomiędzy uprawą roślin a hodowlą zwierząt.
Bartłomiej Zamostny

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Jak zatrzeć ślady po przeglądaniu Internetu?

pobierz

Wzór Polityki Bezpieczeństwa w ochronie danych osobowych

pobierz

Konfiguracja bezpieczeństwa. Windows 10

pobierz

10 sprytnych trików na szybkie obliczenia w Excelu

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 34903 )
Array ( [docId] => 34903 )