Znaczenie kontroli produkcji w zakładzie przetwórstwa spożywczego

Data: 07-11-2014 r.

Każda kontrola jest „po coś”. Określmy więc na początek, jakie cele powinniśmy osiągnąć. Najistotniejszym celem kontroli wszelakich czynności produkcyjnych w zakładzie przetwórstwa spożywczego jest zapewnienie, że procesy przebiegają w ustalony i zadowalający sposób.

Dzięki kontroli możemy podnieść sprawność działania naszej firmy przez usuwanie nieprawidłowości, jej przyczyn i źródeł oraz pobudzenie działań naprawczych. Kontrola produkcji stanowi narzędzie, które przyczynić może się do usystematyzowania spraw związanych z zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem wyrobu końcowego.

Istotne jest jednak, aby pamiętać o aktualności prowadzonej dokumentacji, jej dostępności oraz znajomości przez pracowników zakładu. Wprowadzony system kontroli produkcji pomoże uniknąć przykrych konsekwencji w postaci np. przerwanej produkcji, ale tylko wtedy, gdy będzie rzetelnie utrzymany oraz nadzorowany. Dla wielu działów w firmie system kontroli produkcji jest typowym czynnikiem motywującym do zwiększenia zaangażowania w procesy, a tym samym ich lepszego poznania.

Należy pamiętać, że aby kontrola była skuteczna, powinna być prowadzona przez przeszkolony zespół osób zajmujących się kontrolą. Formy kontroli produkcji mogą przybierać różną formę, ale nie można z niej całkiem zrezygnować – rezygnacja to działanie na własną szkodę.

Sylwia Ciuła

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Jak zatrzeć ślady po przeglądaniu Internetu?

pobierz

Biznesplan

pobierz

Wzór Polityki Bezpieczeństwa w ochronie danych osobowych

pobierz

Konfiguracja bezpieczeństwa. Windows 10

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 35999 )
Array ( [docId] => 35999 )

Array ( [docId] => 35999 )