Składniki
ciasto biszkoptowe
1/2 kg truskawek
2 galaretki o smaku truskawkowym
1/4 litra śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Wykonanie
Ciasto biszkoptowe przygotować zgodnie z przepisem na biszkopt (znajdziesz go tutaj) i upiec na płaskiej blasze posmarowanej tłuszczem i bułką tartą w temperaturze ok. 160 st. (gdy ciasto wyrośnie, temperaturę zwiększyć do 200 st.). Upieczone ciasto ostudzić. Najlepiej upiec je poprzedniego dnia, a nawet dwa dni wcześniej. Bardzo ważne jest, aby ciasto było zimne, ponieważ nawet letnie może spowodować, że wsiąknie w nie galaretka.
Wystudzony biszkopt dekorujemy truskawkami. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na pół. Połówki truskawek układamy na cieście biszkoptowym jedna obok drugiej. Następnie przyrządzamy galaretkę z dwóch torebek według przepisu na opakowaniu. W upalne dni warto użyć mniej wody, niż wskazuje na to przepis. Przed przygotowaniem galaretki możemy również rozpuścić w wodzie jedną czubatą łyżkę żelatyny.