Składniki
2 szklanki mąki krupczatki
kostka masła
2 żółtka
½ szklanki cukru kryształu
szklanka cukru pudru
½ szklanki suchego maku
½ łyżeczki esencji waniliowej
Wykonanie
W malakserze siekamy lekko rozdrobnione masło z cukrem pudrem i żółtkami. Gdy składniki się połączą, sypiemy mąkę, dodajemy aromat i zarabiamy niezbyt ścisłe ciasto. Uformowane w prostokąt ciasto owijamy w folię i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C a blachę do pieczenia wykładamy pergaminem.
Wychłodzone ciasto kładziemy na stolnicy, ostrym i cienkim nożem kroimy w wąskie (1 cm) plastry. Następnie jedną stronę panierujemy w cukrze wymieszanym z makiem mocno przyciskając i układamy w odstępach na blasze. Pieczemy ok. 15 min.