Kruche ciasteczka z makiem

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 13-09-2012 r.

Uwielbiam ciasteczka. Szczególnie domowej roboty. Idealnie sprawdzają się przy pierwszych oznakach głodu, ale także w chwilach relaksu. Ciasteczko z makiem, filiżanka herbaty z rozgrzewającym imbirem to chwila dla mnie po ciężkim dniu. Dobrze je mieć w zasięgu ręki. Warto zatem przygotować ich troszkę więcej i zamknąć w blaszanym pudełku, by móc sięgnąć po nie, jak przyjdzie nam na nie ochota.

Składniki

2 szklanki mąki krupczatki
kostka masła
2 żółtka
½ szklanki cukru kryształu
szklanka cukru pudru
½ szklanki suchego maku
½ łyżeczki esencji waniliowej

Wykonanie

W malakserze siekamy lekko rozdrobnione masło z cukrem pudrem i żółtkami. Gdy składniki się połączą, sypiemy mąkę, dodajemy aromat i zarabiamy niezbyt ścisłe ciasto. Uformowane w prostokąt ciasto owijamy w folię i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C a blachę do pieczenia wykładamy pergaminem.

Wychłodzone ciasto kładziemy na stolnicy, ostrym i cienkim nożem kroimy w wąskie (1 cm) plastry. Następnie jedną stronę panierujemy w cukrze wymieszanym z makiem mocno przyciskając i układamy w odstępach na blasze. Pieczemy ok. 15 min.

Zrumienione ciasteczka pozostawiamy do wychłodzenia.

Aby wszystkie nie zniknęły od razu, proponuję zaraz po wystudzeniu część przechować w zamkniętym pudełeczku. Zachowają w nim świeżość i aromat maku.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28313 )
Array ( [docId] => 28313 )