Czekoladowe ciasteczka ryżowe

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 10-08-2012 r.

Jedzenie słodkości powinno przede wszystkim sprawiać dużo przyjemności. Warto zatem czasami sięgnąć po półprodukty, które znacznie ułatwiają nam wyczarowanie czegoś pysznego. Wafle ryżowe, źródło błonnika pokarmowego, są świetną bazą do przygotowania ciasteczek ryżowych. Wzbogacone masą kakaową stanowią pyszny rarytas dla podniebienia.

Składniki

7 dag masła
¾ szklanki cukru
8 łyżek mleka
3 łyżki kakao
12 wafli ryżowych

Wykonanie

Masło rozpuszczamy w mleku. Następnie, cały czas podgrzewając na małym ogniu, dodajemy cukier i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Jak już masa będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia i wsypujemy do niej połamane na małe kawałki wafle ryżowe. Łyżką wykładamy porcje masy na papier do pieczenia i pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Jeśli mamy w domu małe dzieci, możemy pokusić się o formułowanie z masy różnych form. Starszym dzieciom możemy pozwolić na stworzenie własnych ciasteczek.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28309 )
Array ( [docId] => 28309 )

Array ( [docId] => 28309 )