Przepis, który wam podaje jest na prawdę prosty. Taką babkę może przygotować każdy. Jest dosyć łatwa w przygotowaniu, ale za to przepyszna. Polana własnoręcznie przygotowanym lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową smakuje jeszcze lepiej.
Składniki:
4 jajka
8 łyżek cukru kryształu
8 łyżek mąki krupczatki
8 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Całe jajka należy utrzeć z dodatkiem cukru kryształu na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce mąki krupczatki i oliwę ( mąkę należy przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia). Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Na sam koniec wsypujemy cukier waniliowy.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do wcześniej dobrze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formę. Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30-35 minut ( babka musi się ładnie zarumienić i kiedy włożymy do niej patyczek, to musi być on suchy ). Wystudzoną babkę możemy udekorować lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową.