Niezwykle delikatna pianka z czereśniami, którą uwielbia cała moja rodzina. Można ją podać jako deser do obiadu lub po prostu jako smakołyk do kawy. Smakuje równie pysznie podana z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.
Składniki
5 białek (jajka należy wcześniej dobrze umyć i sparzyć)
12,5 dag cukru kryształu
cukier waniliowy
5 czubatych łyżek mąki pszennej
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
40 dag czereśni (mogą być też wiśnie)
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie
Czereśnie lub wiśnie należy dobrze umyć oraz wypestkować. Formę do
pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Następnie białka
ubić na sztywną pianę. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do
pieczenia przesiać przez sito i po trochu dodawać do ubitej piany.
Później dodać cukier.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę, posypać czereśniami lub wiśniami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez ok. 40 minut. Ciasto możemy podawać z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.
Zobacz także: