Placek z masą kokosową jest wręcz wyśmienitym ciastem. Smakuje i prezentuje się wspaniale. Na pewno wszyscy będą zaskoczeni tym wypiekiem. Trzeba mu trochę poświęcić czasu, ale ogólny wynik może być zadowalający.
Składniki:
Ciasto:
2 całe jajka
2 żółtka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
20 dag wiórków kokosowych
2 szklanki mleka
pół kostki masła
2 łyżki cukru pudru
2 białka
opakowanie galaretki owocowej
2 paczki herbatników
polewa czekoladowa ( na wierzch ciasta )
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, później żółtka, przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wykładamy do dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut. Następnie przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawić na chwilę, aby tylko lekko stężała. Wiórki kokosowe zagotować w mleku, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru, dodać zimną masę kokosową oraz pianę ubitą z białek. Dokładnie wymieszać i wyłożyć ją na wierzch wystudzonego biszkoptu. Wstawić na chwilkę do lodówki, aby masa zastygła. Później na masę rozprowadzić lekko stężałą galaretkę. Następnie wyłożyć ją herbatnikami i posmarować przygotowana wcześniej polewą czekoladową.