Kotleciki ziemniaczane w panierce z bułki tartej i pietruszki

Autor: Chrapek Radosław
Data: 16-07-2012 r.

Kto nie lubi kotletów ziemniaczanych. Na pewno nie ja. Najlepiej smakują podane z kwaśną śmietaną. Przynajmniej ja tak lubię. Kiedy zaserwujemy do nich surówkę oraz polejemy je sosem grzybowym, możemy je podać jako danie zasadnicze. Naprawdę pyszne.

Składniki:

1,2 kg ziemniaków,
2 dag tłuszczu do smażenia cebuli,
5 dag cebuli,
2 jaja,
5 dag mąki krupczatki,
6 dag bułki tartej (najlepiej zrobić swoją z suszonych bułek),
6 dag tłuszczu do smażenia kotletów (może być olej, margaryna albo masło klarowane),
pieprz czarny (świeżo mielony),
1 pęczek natki pietruszki,
sól.

 

Wykonanie:

Ziemniaki należy dobrze wyszorować i opłukać. Wodę z dodatkiem soli zagotowujemy i wrzucamy do niej ziemniaki. Kiedy już będą ugotowane, to obieramy je ze skórki i po wystudzeniu przepuszczamy przez maszynkę albo trzemy na tarce ( jak nam jest wygodniej ). Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę krupczatkę oraz posiekaną i zrumienioną na tłuszczu cebulę. Masę ziemniaczaną doprawiamy do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na stolnicę. Z masy ziemniaczanej kształtujemy wałek i kroimy go na niewielkie kawałki. Następnie każdy kawałek formujemy na kształt kotleta. Tak przygotowane kotleciki obtaczany w bułce  tartej wymieszanej z posiekaną wcześniej pietruszką. Nasze kotlety ziemniaczane smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Najlepiej smakują podawane na gorąco z dodatkiem kwaśniej śmietany.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 35812 )
Array ( [docId] => 35812 )

Array ( [docId] => 35812 )