Jak szukać żywności ekologicznej

Data: 11-07-2013 r.

Choć istnieje wiele określeń, to jednak tylko produkty legitymujące się odpowiednim certyfikatem poświadczającym ich ekologiczność, mogą zostać oznaczone jako „żywność ekologiczna” (polski odpowiednik ang. organic food) czy „organiczna”.

Gwarantuje to, że jej składniki uprawiane są według ściśle określonych zasad zrównoważonego rolnictwa, z dala od terenów przemysłowych, bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych oraz stosowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO). Zasady ekologicznej produkcji muszą być przestrzegane w równym stopniu na wszystkich etapach całego łańcucha przetwórczego.

Unijny znak ekologicznej żywności

 

Kupując produkty z unijnym logotypem w kształcie listka i – obowiązkowo – nazwą lub numerem jednostki certyfikującej na opakowaniu, możemy mieć pewność, że wybieramy żywność organiczną.

Pamiętajmy też, że na etykiecie powinna znaleźć się również nazwa podmiotu przygotowującego produkt do obrotu (producenta rolnego, przetwórcy lub sprzedawcy) oraz informacja, czy pochodzi on z UE czy spoza niej.

W Polsce certyfikaty przyznaje 10 jednostek, m.in.: Polskie Centrum Badań i Certyfikacji (PCBC), AGRO BIO TEST, Biocert Małopolska, Cobico i Ekogwarancja PTRE. Wszystkie zostały oznaczone cyframi, co ułatwia ich identyfikację. Na etykietach produktów ekologicznych znajdziemy też nazwy jednostek pochodzących z innych krajów UE (np. skrót SE oznacza, że produkt został skontrolowany przez jednostkę certyfikującą w Szwecji) oraz spoza niej (np. znak rolnictwa ekologicznego USDA, przyznawany przez Departament Rolnictwa USA).

Kawa i kakao z ekocertyfikatem

Również używki doczekały się swojego programu certyfikacji – UTZ, niezależnej organizacji non profit zrzeszającej rolników oraz firmy zaangażowane w odpowiedzialną uprawę i dostawy kawy, herbaty oraz kakao na całym świecie. Termin UTZ w języku Majów oznacza „dobry”, a więc: dobre praktyki rolne, racjonalne zarządzanie, bezpieczne i higieniczne warunki pracy, lepsze możliwości dla rodzin rolników i środowiska naturalnego. Produkty oznaczone certyfikatem UTZ znajdziemy np. w sklepiku szwedzkim, restauracji i bistro IKEA Kraków.

Przeczytaj więcej o odnawialnych źródłach energii

Dbamy o to, by wszystkie kawy sprzedawane i serwowane w naszym sklepie posiadały certyfikat UTZ. Dzięki temu klienci mają pewność, że kawa, którą piją każdego dnia, pochodzi ze zrównoważonych upraw i została wyprodukowana z szacunkiem dla ludzi i środowiska. W asortymencie mamy również ekologiczną, średnio paloną kawę Bryggkaffe z certyfikatem UTZ oraz znakiem rolnictwa ekologicznego UE i USDA – mówi Mateusz Frycze z IKEA Kraków. – A na deser polecamy delikatną czarną czekoladę, zawierającą 70 proc. kakao. Produkt posiada oczywiście certyfikat UTZ i jest dostępny w naszym sklepiku szwedzkim – dodaje.

Jan Borski


Zobacz także:

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 24486 )
Array ( [docId] => 24486 )

Array ( [docId] => 24486 )