Jak przygotować zdrowe pasty śniadaniowe

Autor: Błachnio Patrycja
Data: 05-09-2012 r.

Pasty do kanapek są zdrowe, smaczne i proste do zrobienia. Raz na jakiś czas, można zrezygnować z sera czy wędliny i przygotować pastę. Taka przekąska pasuje do każdego pieczywa i idealnie sprawdza się zarówno na śniadanie jak i kolację. Najlepiej smakuje ta, przyrządzona według własnego pomysłu, ale na początek warto spróbować sprawdzonych przepisów.

Pasta jajeczna

- 4 jaja kurze

- szczypiorek

- 2 łyżki majonezu

- sól i pieprz

Ugotowane na twardo jajka ostudzić, drobno pokroić. Dodać posiekany szczypiorek. Wymieszać z majonezem. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.

Pasta z awokado

- 1 dojrzałe awokado

- 1 łyżka soku z limonki albo z cytryny

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sól i pieprz

Obrane awokado bez pestki, wrzucamy do miseczki. Dodajemy sok z limonki i oliwę z oliwek. Przyprawiamy szczypta soli i pieprzu. Całość rozgniatamy widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy.

Pasta daktylowa

- kilkanaście sztuk daktyli

- sezam

- olej lniany lub woda

Sezam prażymy na suchej patelni, na lekko brązowy kolor. Daktyle kroimy na kawałki, dodajemy sezam. Całość miksujemy, dodając oleju lnianego lub wody, aby uzyskało odpowiednią konsystencję.

Pasta z soczewicy i warzyw

- 2 szklanki ugotowanej soczewicy

- 2 ugotowane marchewki

- 2 ugotowane ziemniaki

- 1 ugotowana pietruszka

- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka cytryny

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

- sól i pieprz

Warzywa dokładnie umyć i ugotować. Soczewicę przepłukać i ugotować. Pokrojone warzywa oraz pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

Pasta twarożkowa

- 10 dag twarogu

- 2 ogórki małosolne

- kilka rzodkiewek

- natka pietruszki

- 1 łyżka majonezu

- sól i pieprz

Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobna kostkę rzodkiewki i ogórki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pasta rybna

- 20 dag wędzonej ryby (makreli)

- 2 jajka

- 2 łyżki majonezu

- szczypiorek

- sól i pieprz

Rybę obieramy, drobno kroimy. Dodajemy jajka ugotowane na twardo i drobno pokrojone oraz posiekany szczypiorek. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Błachnio Patrycja

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36363 )
Array ( [docId] => 36363 )