Paella, czyli hiszpański sposób na ryż

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Omelczuk Maria
Data: 18-06-2012 r.

Spytajcie kogokolwiek o najsłynniejsze danie Hiszpanii! Myślę, że każdy bez trudu wyrecytuje: „Paella!”. Lubisz kuchnię śródziemnomorską, gdzie prym wiodą dorodne warzywa, dobroczynna oliwa z oliwek, soczyste, dobrze przyprawione mięso, a węglowodanów dostarcza nam esencjonalny, bo nasączony bulionem, ryż? Jest to więc jedzenie stworzone dla Ciebie!

Paella to rodowita Katalonka. Dokładniej rzecz ujmując narodziła się w Walencji, dlatego w wielu książkach kucharskich figuruje pod nazwą ryżu walencjańskiego – arroz de Valencia. Zdobyła rzesze wielbicieli i uznanie na całym świecie przede wszystkim dzięki dowolności w doborze różnorodnych składników.

Podobnie jak w przypadku pizzy, paellę można przygotować prawie ze wszystkiego. Podstawę stanowi oczywiście ryż, który na wschodnim wybrzeżu Hiszpanii uprawiany jest na ogromną skalę. Powinna to być koniecznie odmiana średnioziarnista, która tak jak krótkoziarnisty ryż używany do sushi, zawiera dużo amylopektyny (polisacharyd – główny składnik skrobi), powodującej wchłanianie wody. Podczas duszenia, ziarna ryżu pęcznieją i sklejają się, co sprawia, że potrawa ma gęstą konsystencję i zyskuje bardzo intensywny, wspaniały smak i aromat.

Istnieje ogromna polemika jeśli chodzi o jedyną i oryginalną recepturę na to danie. Jego wielka popularność i odmienność wersji sprawia, że każdy mistrz kuchni, każda restauracja rości sobie prawo do jego autentyczności. Na Półwyspie Iberyjskim mawia się zaś: „Tantas paellas como cocineras y cocineros” – tyle paelli ile kucharek i kucharzy.

Ciężko pracujący chłopi, ceniący sobie prostotę i pożywność szybko przyrządzanego jedzenia, przy którym nie trzeba było za wiele się narobić, brali produkty, które akurat były pod ręką.

Okolice Walencji są bardzo żyznym regionem słynnym z techniki uprawy ziemi zwanej huerta, która została wprowadzona jeszcze przez Arabów w dobie konkwisty. Są to sztucznie nawadniane ogrody i sady, które dzięki dodatkowej irygacji, dają obfite plony. Papryki, pomidory, różne odmiany fasoli, karczochy są chętnie wykorzystywane zarówno w paellach wegetariańskich, jak i jako uzupełnienie smaku tych mięsnych lub rybnych.

 

Co ciekawe, Katalończycy bardzo lubują się w mieszaniu w jednym daniu tego, co daje im hojne morze i ziemia, a paella mar y tierra jest tego doskonałym dowodem. Kalmary, mątwy, małże, przegrzebki, ostrygi, krewetki, sardynki, anchois, konger, żabnica, dorsz zaskakująco dobrze wypadają w połączeniu z drobiem, królikiem czy wieprzowiną. Wszystko to dusi się w bulionie razem z ryżem, śródziemnomorskimi ziołami oraz szafranem (który z kolei nadaje paelli piękną, złocisto-żółtą barwę), dając w efekcie pyszny, pożywny i kompletny posiłek.

Przepis na paellę z mięsem znajdziesz tutaj

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28442 )
Array ( [docId] => 28442 )

Array ( [docId] => 28442 )