Paella z mięsem

Kategoria: Mięsa
Autor: Omelczuk Maria
Data: 18-06-2012 r.

Podaję przepis na lądową wersję paelli, bez ryb czy owoców morza, za to z naprawdę dużą ilością rozmaitych mięs. Takiej wersji nie jadano w Katalonii na co dzień. Kurczak, kaczka i królik były to składniki drogie, na które pozwolić mogły sobie jedynie bogate familias.

Tradycyjnie przyrządzano ją w specjalnej patelni znanej jako paellera albo po prostu paella, od której danie wzięło swą nazwę (w języku łacińskim termin patella oznacza „płytkie naczynie”). Nieposiadająca rączki, z uchwytami po obu stronach, nie była ona zbyt głęboka (7-10 cm wysokości), za to miała dużą średnicę (minimum 30 cm) i grubszy spód, wykonany z dobrej jakości żeliwa. Owe cechy gwarantowały, że potrawa, nawet podczas długiego duszenia, nie przypalała się.

Po ugotowaniu paellę je się bezpośrednio z patelni, przekładanie jej na talerz jest uważane przez Hiszpanów za profanację.

Składniki

szklanka (albo puszka) białej fasoli
500 g mięsa kaczki, pokrojonego na kawałki
1,5 l wody
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 kg mięsa z kurczaka, pokrojonego na kawałki (może być filet, skrzydełka, udka, pałki, etc.)
500 g mięsa z królika, pokrojonego na małe kawałki
4 duże pomidory (albo puszka), sparzone, bez skórki i nasion
5 ząbków czosnku
zielona papryka, bez nasion, pokrojona w paseczki
200 g fasolki szparagowej
600 g ryżu do paelli
troszkę szafranu
łyżka słodkiej, mielonej papryki
sól i pieprz

Wykonanie

Namocz fasolę przez całą noc w wodzie, a następnie zagotuj ją w dużym garnku (nie musisz tego robić, jeśli korzystasz z gotowej już fasoli z puszki). Odcedź i odstaw. Włóż kawałki kaczego mięsa do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia i zachowaj bulion!

 

Na dużej patelni do paelli (paellera) rozgrzej oliwę i podsmaż na niej ugotowane wcześniej mięso kaczki; następnie dodaj kawałki kurczaka i królika. Dorzuć pokrojone pomidory, paprykę, fasolkę szparagową, podgotowaną białą fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku, potem zaś podlej wszystko bulionem, w którym gotowała się kaczka. Gotuj na średnim ogniu ok. 15 minut.

Dodaj ryż, szafran i wodę, jeśli paella jest za gęsta. Zwiększ ogień i duś wszystko razem przez kolejne 15 minut. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze 5 minut. Zgaś palnik i odstaw na 5 minut, żeby danie „odpoczęło”. Dodaj sól i pieprz, jeśli jest za mało przyprawione, a potem już tylko podawaj i jedz.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28486 )
Array ( [docId] => 28486 )