Składniki
40 dag mielonej wołowiny (najlepiej, żeby było to mięso takie, jak na tatar; będzie ono dużo smaczniejsze)
łyżka oliwy z oliwek (Extra Virgin)
łyżka pikantnego keczupu (jeżeli ktoś nie lubi, to może zastosować keczup łagodny)
4 jaja
2 łyżki tartego żółtego sera (zalecam ser o smaku lekko pikantnym)
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
sól, pieprz
Wykonanie
Mielone mięso należy wymieszać z oliwą Extra Virgin, keczupem, solą oraz pieprzem do smaku. Później zwilżonymi wodą dłońmi formujemy okrągłe kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz na patelni. Kotleciki smażymy z obu stron tak, aby były zarumienione i nie były surowe w środku.
Na drugiej patelni (najlepiej na patelni przeznaczonej do smażenia jajek sadzonych) należy usmażyć na maśle sadzone jajka. Następnie kładziemy je na wierzchu befsztyku. Na koniec kotleciki posypujemy startym serem i na 2-3 minuty wkładamy do nagrzanego piekarnika, aby ser się stopił i troszkę przyrumienił.