Befsztyk zapiekany z jajkiem

Kategoria: Mięsa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 05-07-2012 r.

Kiedyś ludzie bardziej cenili mięsa poddawane dłuższej obróbce cieplnej. Jednak dzisiejsze tempo życia narzuca nam szybsze rozwiązania. Komu po przyjściu z pracy chce się przygotowywać pieczeń wieprzową, którą trzeba zamarynować, później odpowiednio przygotować do pieczenia? Dla tych zapracowanych proponuję przepis na szybkie danie z wołowiny, które jest smaczne i nie tak bardzo czasochłonne.

Składniki

40 dag mielonej wołowiny (najlepiej, żeby było to mięso takie, jak na tatar; będzie ono dużo smaczniejsze)
łyżka oliwy z oliwek (Extra Virgin)
łyżka pikantnego keczupu (jeżeli ktoś nie lubi, to może zastosować keczup łagodny)
4 jaja
2 łyżki tartego żółtego sera (zalecam ser o smaku lekko pikantnym)
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
sól, pieprz

Wykonanie

Mielone mięso należy wymieszać z oliwą Extra Virgin, keczupem, solą oraz pieprzem do smaku. Później zwilżonymi wodą dłońmi formujemy okrągłe kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz na patelni. Kotleciki smażymy z obu stron tak, aby były zarumienione i nie były surowe w środku.

Na drugiej patelni (najlepiej na patelni przeznaczonej do smażenia jajek sadzonych) należy usmażyć na maśle sadzone jajka. Następnie kładziemy je na wierzchu befsztyku. Na koniec kotleciki posypujemy startym serem i na 2-3 minuty wkładamy do nagrzanego piekarnika, aby ser się stopił i troszkę przyrumienił.

 

Befsztyk wykładamy na talerz. Możemy go podać z zestawem surówek (surówka z kapusty kiszonej i marchewki, z czerwonej kapusty itd.) oraz ziemniakami puree lub frytkami.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28496 )
Array ( [docId] => 28496 )