Prosty przepis na wyborny pasztet z kaczki

Kategoria: Mięsa
Data: 19-12-2013 r.

Pasztet można przygotować z rożnego rodzaju mięsa. Pasztet z kaczki, to na prawdę coś innego. Smakuje po prostu wspaniale. Można go podawać na tostach, chlebie żytnim lub po prostu jako zimna płyta. Na pewno nie pożałujecie.

Składniki:

1 cała kaczka ( nie powinna być za duża )
20 dag wątróbki drobiowej
1 duża cebula
2 łyżki klarowanego masła
200 ml gęstej śmietany
2 jajka
kilka plasterków wędzonego boczku
25 ml śliwowicy lub jakiegoś winiaku
1 łyżka majeranku
1 ząbek czosnku
sól
mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Dobrze umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym kaczkę należy natrzeć majerankiem, solą oraz pieprzem i upiec w piekarniku ( temperatura piekarnika powinna wynosić około 190-200 stopni Celsjusz ). Gdy kaczka będzie już upieczona, to zdejmujemy z niej skórę, oddzielamy mięso od kości i mielimy ją razem z wątróbką podsmażoną z cebulką na klarowanym maśle.

 

Później do mięsnej masy dodajemy śmietanę oraz alkohol i rozdrobniony czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodajemy żółtka i pianę ubitą z białek na sztywno. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki wyłożonej plasterkami boczku. Wierzch pasztetu również przykrywamy boczkiem i wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy go do momentu, kiedy boczek się ładnie zarumieni.

Radosław Chrapek


Zobacz także:

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 33347 )
Array ( [docId] => 33347 )

Array ( [docId] => 33347 )