Pasztet można przygotować z rożnego rodzaju mięsa. Pasztet z kaczki, to na prawdę coś innego. Smakuje po prostu wspaniale. Można go podawać na tostach, chlebie żytnim lub po prostu jako zimna płyta. Na pewno nie pożałujecie.
Składniki:
1 cała kaczka ( nie powinna być za duża )
20 dag wątróbki drobiowej
1 duża cebula
2 łyżki klarowanego masła
200 ml gęstej śmietany
2 jajka
kilka plasterków wędzonego boczku
25 ml śliwowicy lub jakiegoś winiaku
1 łyżka majeranku
1 ząbek czosnku
sól
mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Dobrze umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym kaczkę należy natrzeć majerankiem, solą oraz pieprzem i upiec w piekarniku ( temperatura piekarnika powinna wynosić około 190-200 stopni Celsjusz ). Gdy kaczka będzie już upieczona, to zdejmujemy z niej skórę, oddzielamy mięso od kości i mielimy ją razem z wątróbką podsmażoną z cebulką na klarowanym maśle.
Później do mięsnej masy dodajemy śmietanę oraz alkohol i rozdrobniony czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodajemy żółtka i pianę ubitą z białek na sztywno. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki wyłożonej plasterkami boczku. Wierzch pasztetu również przykrywamy boczkiem i wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy go do momentu, kiedy boczek się ładnie zarumieni.
Radosław Chrapek
Zobacz także: