Składniki
płat chudego, cienkiego, świeżego boczku (do 50 dag)
2 duże cebule
szklanka suszonych grzybów
szklanka tartej bułki
3 jajka
10 goździków
sól
pieprz
roztarty w dłoniach tymianek
olej do podsmażenia cebuli
mleko do moczenia grzybów
Wykonanie
Namoczone dwie godz. wcześniej w wodzie z mlekiem (pół na pół) suszone grzyby gotujemy do miękkości w płynie, w którym się moczyły. Cebulę podsmażamy na oleju aż się lekko zarumieni. Boczek nacieramy solą wymieszaną z pieprzem i majerankiem, odstawiamy w chłodne miejsce. Miękkie grzyby odsączamy i wraz z podsmażoną cebulą przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy tartą bułkę, jajka, przyprawy, całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy będzie zbyt gęsta, dodajemy trochę wywaru z grzybów.
Równą warstwę farszu nakładamy na boczek, zwijamy, układamy na arkuszu folii aluminiowej, bardzo dokładnie zawijamy, tworząc zgrabny „pakiecik”. Wierzch nacinamy ostrym nożem w zgrabną kratkę. Na przecięciach wbijamy goździk.