Boczek pieczony faszerowany

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 04-06-2012 r.

Co prawda jest to przysmak wysokokaloryczny, ale od czasu do czasu możemy sobie na niego pozwolić. Ułożone na półmisku plastry aromatycznego boczku przybrane zieleniną i krążkami pomidorów od razu sprawiają, że poczujemy się głodni. Żaden mężczyzna nie przejdzie obok takiego specjału obojętnie.

Składniki

płat chudego, cienkiego, świeżego boczku (do 50 dag)
2 duże cebule
szklanka suszonych grzybów
szklanka tartej bułki
3 jajka
10 goździków
sól
pieprz
roztarty w dłoniach tymianek
olej do podsmażenia cebuli
mleko do moczenia grzybów

Wykonanie

Namoczone dwie godz. wcześniej w wodzie z mlekiem (pół na pół) suszone grzyby gotujemy do miękkości w płynie, w którym się moczyły. Cebulę podsmażamy na oleju aż się lekko zarumieni. Boczek nacieramy solą wymieszaną z pieprzem i majerankiem, odstawiamy w chłodne miejsce. Miękkie grzyby odsączamy i wraz z podsmażoną cebulą przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy tartą bułkę, jajka, przyprawy, całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy będzie zbyt gęsta, dodajemy trochę wywaru z grzybów.

Równą warstwę farszu nakładamy na boczek, zwijamy, układamy na arkuszu folii aluminiowej, bardzo dokładnie zawijamy, tworząc zgrabny „pakiecik”. Wierzch nacinamy ostrym nożem w zgrabną kratkę. Na przecięciach wbijamy goździk.

 

Boczek układamy mocno ściśnięty w formie rolady w naczyniu do zapiekania, podlewamy niewielką ilością wody i wkładamy do gorącego piekarnika na godzinę lub nieco dłużej (czas zależy od grubości boczku). Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w pakiecie do wychłodzenia. Przed podaniem usuwamy goździki.

Boczek pieczony faszerowany to idealny przysmak do piwa.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28479 )
Array ( [docId] => 28479 )