Gołąbki inaczej

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 20-06-2012 r.

Gołąbki! Z tym daniem kojarzy nam się przygotowywanie liści kapusty: parzenie, hartowanie. Sama nie lubię tego robić, szkoda czasu. Czy można tego uniknąć? Oto przykład szybkiego i niekłopotliwego dania „kotleciki ala gołąbki”. Zapewniam, że kapusta jako królowa tego dania spełni swoje zadanie.

Składniki

50 dag mielonego mięsa
50 dag białej kapusty
ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej
2 jaja
tarta bułka
pół szklanki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka mąki
tłuszcz do smażenia
pieprz
sól

Wykonanie

Kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy. Gdy puści sok, odciskamy i mieszamy z mielonym mięsem, mąką ziemniaczaną i jajami. Całość doprawiamy do smaku. Z wyrobionej masy formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy je w tartej bułce i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przekładamy do rondla, podlewamy niewielką ilością wrzątku i dusimy.

 

Pod koniec duszenia wlewamy sos zrobiony z przecieru pomidorowego, mąki i śmietany.

Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28487 )
Array ( [docId] => 28487 )

Array ( [docId] => 28487 )