Gulasz z fasolką szparagową

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 20-06-2012 r.

Wyjątkowy obiad. Nie ważne, że kaloryczny, ale o niezapomnianym smaku, takim, który wspomina się latami. Tymianek, który świetnie komponuje się z roślinami strączkowymi i wołowiną dopełni smaku, a żołądek pobudzi do trawienia. Odwagi! Tym bardziej, gdy rozpoczął się sezon fasolowy.

Składniki

marchew
2 cebule
500 g wołowiny
łyżka mąki
4 łyżki oleju
po szklance jasnego piwa i bulionu wołowego
łyżka octu winnego
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
ząbek czosnku
po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i mielonej papryki
300 g fasolki szparagowej
sól
pieprz

Wykonanie

Marchew i cebule obieramy i kroimy w kostkę. Mięso płuczemy i również kroimy w kostkę. Na koniec oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa rumienimy cebulę i marchew. Dokładamy do mięsa.

Wlewamy piwo wymieszane z bulionem i octem winnym. Dodajemy pokruszony liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, czosnek, tymianek, paprykę oraz sól i mielony pieprz.

Całość pieczemy pod przykryciem ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. W tym czasie gotujemy na parze fasolkę szparagową. Musimy zwrócić uwagę, by była miękka ale nie rozgotowana. Następnie dodajemy ją do gulaszu i pieczemy dalej ok. 30 min.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28489 )
Array ( [docId] => 28489 )

Array ( [docId] => 28489 )