Składniki
50 gad mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
czubata łyżka tartej bułki
1/2 szklanki mleka
jako
białko
cebula
6 plasterków (o grubości 0,5 cm każdy) sera salami
masło
mielona, słodka papryka
sól
pieprz
olej
podłużna cebula przekrojona na 4 części
tarta bułka i mąka krupczatka do panierowania
Wykonanie
Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oleju, nie dopuszczając, by się zrumieniła. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Z plasterków sera zdejmujemy otoczkę, każdy plasterek smarujemy z obu stron masłem, oprószamy papryką, wstawiamy do lodówki. Do rozmoczonej tartej bułki dodajemy cebulę, jajko, białko, przyprawy i mięso. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, dzielimy na równe części.
Z każdej porcji mięsa formujemy szeroki płat, do środka wkładamy wychłodzony ser i otaczamy mięsem. Panierujemy, dokładnie dociskając, w tartej bułce wymieszanej z mąką krupczatką i wstawiamy na 30 min. lub nieco dłużej do lodówki.