Kotlety mielone nadziewane

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 30-05-2012 r.

Każdy lubi niespodzianki. Wszelkie dania podawane z nadzieniem budzą ciekawość co jest w środku i jak smakuje. Myślę, że tak samo będzie z przepisem na proponowane przeze mnie kotlety z nadzieniem. Niewiele więcej pracy niż ze zwykłymi kotletami a zawsze to miła odmiana.

Składniki

50 gad mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
czubata łyżka tartej bułki
1/2 szklanki mleka
jako
białko
cebula
6 plasterków (o grubości 0,5 cm każdy) sera salami
masło
mielona, słodka papryka
sól
pieprz
olej
podłużna cebula przekrojona na 4 części
tarta bułka i mąka krupczatka do panierowania

Wykonanie

Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oleju, nie dopuszczając, by się zrumieniła. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Z plasterków sera zdejmujemy otoczkę, każdy plasterek smarujemy z obu stron masłem, oprószamy papryką, wstawiamy do lodówki. Do rozmoczonej tartej bułki dodajemy cebulę, jajko, białko, przyprawy i mięso. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, dzielimy na równe części.

Z każdej porcji mięsa formujemy szeroki płat, do środka wkładamy wychłodzony ser i otaczamy mięsem. Panierujemy, dokładnie dociskając, w tartej bułce wymieszanej z mąką krupczatką i wstawiamy na 30 min. lub nieco dłużej do lodówki.

Kotlety smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Po bokach patelni rozkładamy ćwiartki cebuli (powinna się zrumienić, jak mięso). Zrumienione kotlety przykrywamy i trzymamy w cieple ok. 15 min. Podajemy z ziemniakami, nakryte ćwiartką usmażonej cebuli oraz surówką.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28474 )
Array ( [docId] => 28474 )