Kotlety z karkówki

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 04-06-2012 r.

Bywają takie okazje, jak na przykład urodziny męża, kiedy chcemy przygotować coś naprawdę extra. Płeć męska z reguły należy do smakoszy konkretów, więc soczysta porcja mięsa i kufel piwa z pieczonymi ziemniakami to coś odpowiedniego na taką okazję. Jako dodatek możemy pokusić się o roszponkę z pomidorkami koktajlowymi i oliwą czosnkową.

Składniki

1 kg niezbyt tłustej karkówki
2 ząbki czosnku
4 ziarenka jałowca
łyżka mąki pszennej
majeranek
tymianek
kminek
olej

Wykonanie

Schab karkowy kroimy w plastry o grubości około 3 cm. Lekko tłuczemy i oprószamy przyprawami zmieszanymi z rozgniecionym czosnkiem i ziarenkami jałowca. Wstawiamy do lodówki na pół godziny, żeby mięso przeszło natartymi przyprawami. Następnie każdą porcję obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Jestem przekonana, że mężczyźni będą zachwyceni.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28478 )
Array ( [docId] => 28478 )

Array ( [docId] => 28478 )