Dziś proponuję lekkostrawny drób duszony w pikantnym sosie curry; idealny w połączeniu z białym ryżem. Jeśli chcesz złagodzić nieco smak dania, koniecznie usuń nasiona z papryczek chili! I nie przejmuj się, jeżeli nie uda ci się skompletować wszystkich składników. Niektóre możesz spróbować zastąpić produktami łatwo u nas dostępnymi, np. liście tajskiej papedy skórką zwyczajnej limonki, a korzeń galangalu – kłączem imbiru.
Składniki
4 łyżki oleju
1 kg kurczaka, pokrojonego na ok. 10 mniejszych kawałków
1 l mleczka kokosowego
200 g pędów bambusa (ze słoika)
3 listki limonki kaffir (papedy)
2 łyżki nam pla (gęstego sosu rybnego)
50 g świeżej bazylii
sól i cukier, do smaku
Pasta curry:
10 szalotek, obranych
4 ząbki czosnku, obrane
4 łodygi trawy cytrynowej (należy odciąć twarde końce i drobno ją posiekać)
łyżka mielonej kolendry
1-centymetrowy korzeń galangalu, obrany
2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
skórka starta z limonki kaffir
2 listki limonki kaffir
15 suszonych papryczek chili (radzę usunąć przynajmniej część jej pikantnych nasion)
2 łyżeczki pasty krewetkowej