Kurczak o pomidorowej nucie z kaparami

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 20-06-2012 r.

Mięso kurczaka jest lubiane, a co ważniejsze – zdrowe. Pomysłów na jego smaczne przyrządzenie znam wiele. Każdy z nich wnosi coś nowego. Kurczak o pomidorowej nucie to ostatnio wypróbowany przeze mnie sposób. Wart zachodu, a pokusić powinni się nawet Ci, którzy są pod reżimem drastycznych diet.

Składniki

kurczak (ok.1,2kg)
3 ząbki czosnku
4 gałązki rozmarynu
cytryna
3 łyżki oleju
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
250 g przecieru pomidorowego
majeranek
300 g pieczarek
po 2 łyżki kaparów i oliwek
natka
łyżeczka ziarenek pieprzu
sól

Wykonanie

Kurczaka kroimy i usuwamy skórę. Czosnek siekamy i rozcieramy z rozmarynem, ziarnami pieprzu, skórką obraną z cytryny, łyżką oleju i 1/2 łyżeczki soli. Marynatą smarujemy porcje kurczaka i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu podsmażamy na oleju.

Zalewamy winem wymieszanym z 1/2 szklanki wody, łyżką przecieru i majerankiem. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu. Pieczarki obieramy i siekamy z kaparami i oliwkami. Dodajemy do kurczaka z resztą przecieru i dusimy przez następne 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.

 

Idealnym towarzyszem tego dania jest rukola z pomidorkami koktajlowymi lekko skropiona oliwą z oliwek.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28488 )
Array ( [docId] => 28488 )