Składniki
kurczak (ok.1,2kg)
3 ząbki czosnku
4 gałązki rozmarynu
cytryna
3 łyżki oleju
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
250 g przecieru pomidorowego
majeranek
300 g pieczarek
po 2 łyżki kaparów i oliwek
natka
łyżeczka ziarenek pieprzu
sól
Wykonanie
Kurczaka kroimy i usuwamy skórę. Czosnek siekamy i rozcieramy z rozmarynem, ziarnami pieprzu, skórką obraną z cytryny, łyżką oleju i 1/2 łyżeczki soli. Marynatą smarujemy porcje kurczaka i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu podsmażamy na oleju.
Zalewamy winem wymieszanym z 1/2 szklanki wody, łyżką przecieru i majerankiem. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu. Pieczarki obieramy i siekamy z kaparami i oliwkami. Dodajemy do kurczaka z resztą przecieru i dusimy przez następne 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.