Składniki
sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
cytryna
cebula
4 łyżki oleju
łyżka masła
natka pietruszki (1/2 pęczka)
kilka gałązek tymianku
czosnek (2 ząbki)
sól i pieprz
Wykonanie
Kurczaka dzielimy na porcje i oprószamy solą i pieprzem. Ze sparzonej cytryny ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, a do oddzielnego naczynia wyciskamy sok. Następnie wiórkami ze skórki cytryny nacieramy kawałki kurczaka i skrapiamy go cytryną. Tak przygotowane porcje wstawiamy na 30 min. do lodówki.
W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na jednej łyżce mocno rozgrzanego oleju. Następnie wlewamy resztę oleju, podgrzewamy i wkładamy kawałki kurczaka. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Dla uzyskania miękkości podlewamy 4 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem.