Kurczak w ziołach

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Do wydobycia smaku z delikatnego mięsa drobiowego potrzebne są dodatki. Świeże zioła i starta skórka z cytryny w tej roli sprawdzą się doskonale. Dodatki te stanowią jednocześnie bazę znakomitego sosu. Soczysty kurczak, bukiet surówek, pieczone ziemniaki i mamy gotowy niedzielny obiad.

Składniki

sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
cytryna
cebula
4 łyżki oleju
łyżka masła
natka pietruszki (1/2 pęczka)
kilka gałązek tymianku
czosnek (2 ząbki)
sól i pieprz

Wykonanie

Kurczaka dzielimy na porcje i oprószamy solą i pieprzem. Ze sparzonej cytryny ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, a do oddzielnego naczynia wyciskamy sok. Następnie wiórkami ze skórki cytryny nacieramy kawałki kurczaka i skrapiamy go cytryną. Tak przygotowane porcje wstawiamy na 30 min. do lodówki.

W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na jednej łyżce mocno rozgrzanego oleju. Następnie wlewamy resztę oleju, podgrzewamy i wkładamy kawałki kurczaka. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Dla uzyskania miękkości podlewamy 4 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem.

 

A teraz sos, który wydobędzie z tego dania to co najcenniejsze. W garnku rozgrzewamy połowę masła, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, tymianek i 2 ząbki czosnku. Chwilę smażymy, cały czas mieszając. Następnie wlewamy 4 łyżki wody i wkładamy kawałki kurczaka z resztą masła. Mocno podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą.

Czosnek i tymianek nadadzą kawałkom kurczaka niesamowity smak. A zapach skusi do spróbowania nawet przeciwników mięsnych potraw.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28482 )
Array ( [docId] => 28482 )

Array ( [docId] => 28482 )