Pieczona wołowina z pastą serową

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 06-06-2012 r.

Jest takie powiedzenie: „Przez żołądek do serca”. Jeśli zatem chcemy przypodobać się swojej drugiej połowie, przygotujmy uroczystą kolację z wołowiną w roli głównej. Jestem przekonana, że wołowina z pastą serową bez problemu pokona drogę z żołądka do serca, szczególnie męskiego.

Składniki

4 plastry wołowiny
duża cebula
20 dag żółtego, lekko pikantnego sera
oliwa i masło (pół na pół)
jajko
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie

Danie zaczynamy od przygotowania pasty. Drobno posiekaną cebulę dusimy w niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy się zeszkli, zestawiamy z ognia, dodajemy starty ser, jajko, przyprawy. Składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.

Gdy już pasta jest gotowa, przygotowujemy wołowinę. Plastry mięsa rozbijamy odwrotną stroną noża, oprószamy solą, podpiekamy na niewielkiej ilości tłuszczu na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, rumieniąc z obu stron (przez 4-5 min.). Zestawiamy z ognia, na wierzchu każdego plastra rozkładamy równą porcję pasty, rozsmarowujemy. Naczynie szczelnie przykrywamy i dopiekamy na najmniejszym ogniu ok. 10-15 min. (czas zależy od grubości wołowych plastrów).

Szlachetne plastry pachnącej nieziemsko wołowiny podajemy na wygrzanych talerzach. Najlepiej wyglądają i smakują z zielonymi szparagami lub pieczonymi ziemniakami i roszponką z pomidorkami koktajlowymi.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28481 )
Array ( [docId] => 28481 )

Array ( [docId] => 28481 )