Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym

Kategoria: Mięsa
Autor: Nazaruk Beata
Data: 24-06-2012 r.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym to szybkie i łatwe do zrobienia danie. Polędwiczki są według mnie jednym z najsmaczniejszych mięs, a połączenie ostrej musztardy ze słodkim miodem i ostrymi papryczkami chili daje rewelacyjny mix smakowy. Do tego możemy je podawać zarówno na zimno jako przystawkę jak i na ciepło na obiad.

Składniki

2 długie polędwiczki
rukola
sos balsamiczny

Na marynatę:

6 łyżek ostrej musztardy
6 łyżek miodu
oliwa z oliwek dobrej jakości
świeże zioła: tymianek, majeranek, rozmaryn
2 świeże papryczki chili
2-3 ząbki czosnku
masło
sos sojowy
pieprz, sól

Wykonanie

Polędwiczki pokroić w plastry o grubości około 2 cm i rozbić je delikatnie ręką. Pamiętajmy, żeby nie robić tego tłuczkiem, którym rozbijamy mięso na kotlety schabowe, ponieważ polędwiczki wieprzowe są zbyt delikatne i mogłyby się rozpaść.

Następnie przyrządzamy marynatę: wlewamy do miseczki kilka łyżek oliwy, kilka kropel sosu sojowego, dokładamy miód i musztardę, i dokładnie wszystko mieszamy, tak aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec wrzucamy wyciśnięty czosnek, drobniutko pokrojoną papryczkę chilli (oczyszczoną wcześniej z nasion) oraz posiekane zioła. Marynatą zalewamy polędwiczki i mieszamy tak, aby każdy kawałek był obtoczony w niej. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej będą w marynacie, tym ich smak będzie bardziej intensywny, także nie polecam smażenia ich już po 15 minutach.

Gdy polędwiczki swoje „odstoją”, rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy je na dużym ogniu do momentu aż się zrumienią, po kilka minut z każdej strony, a następnie wlewamy na patelnię resztę marynaty, przyprawiamy pieprzem i dodajemy masło, które spowoduje, że nasz pikantno-słodki sos stanie się delikatnie aksamitny.

 

Tak przyrządzone polędwiczki możemy podawać jako danie główne z młodymi ziemniaczkami oprószonymi koperkiem czy też gotowaną fasolką szparagową i sałatką z kapusty pekińskiej.

Natomiast w przypadku kiedy nie uda nam się zjeść wszystkich polędwiczek podanych na ciepło jako danie główne, możemy je wykorzystać przygotowując przekąskę na spotkanie ze znajomymi czy lekką kolację. Wystarczy ułożyć liście rukoli na talerzu, polać ją gęstym sosem balsamicznym i ułożyć na niej zimne kawałki polędwiczki. Podawać z czerwonym winem. Palce lizać!

Nazaruk Beata

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28491 )
Array ( [docId] => 28491 )