Polędwiczki wieprzowe z bakłażanami w sosie teriyaki

Kategoria: Mięsa
Autor: Omelczuk Maria
Data: 25-06-2012 r.

Polędwica jest najszlachetniejszą częścią wieprzowiny. Sekret jej przyrządzenia polega na tym, aby nie smażyć jej zbyt długo – powinna zachować swoją charakterystyczną miękkość i delikatność. Co do bakłażanów, najlepiej jeśli uda Ci się kupić te najmniejsze, które są młode i nie zawierają jeszcze substancji wywołujących uczucie goryczy.

Składniki

500 g polędwicy wieprzowej, umytej, osuszonej i pokrojonej w plastry
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
10 małych bakłażanów lub ewentualnie 3 duże
50 ml sosu teriyaki
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu
łyżka granulowanego czosnku
pęczek świeżej bazylii (do sosu + kilka całych listków de dekoracji)
oliwa z oliwek – do smażenia

Wykonanie

W miseczce wymieszaj składniki marynaty do bakłażanów: sos teriyaki, sos sojowy, miód i granulowany czosnek. Umyj dokładnie młode bakłażany, osusz je i przekrój wzdłuż na pół (jeśli smażysz duże, dojrzałe bakłażany - pokrój na cienkie plastry).

Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek (pamiętaj, że bakłażany mają tendencję do wchłaniania dużych ilości tłuszczu, dlatego nie przesadzaj z oliwą!) i na średnim ogniu usmaż na niej połówki lub plastry bakłażanów, oprószywszy je nieco solą. Przykryj patelnię pokrywką, aby warzywa poddusiły się nieco we własnych sokach. Po kilku minutach, zdejmij pokrywkę i przewróć bakłażany na drugą stronę.

Po ok. 2 minutach dodaj marynatę przygotowaną na bazie sosu teriyaki oraz umyte i posiekane listki bazylii. Wymieszaj wszystko dobrze i ponownie podduś warzywa pod przykryciem aż całe pokryją się karmelizującą marynatą. Po tym, zdejmij patelnię z ognia, lecz zostaw pokrywkę, żeby bakłażany nie wystygły.

 

Na patelni grillowej (albo na grillu lub w piekarniku z funkcją grilla) posmarowanej oliwą z oliwek usmaż plastry polędwicy wieprzowej. Oprósz je ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Usmaż je z obu stron, a gdy staną się złocisto-brązowe, zdejmij je z ognia.

Na talerzach wyłóż usmażone plastry polędwicy, obok nich bakłażany, wszystko to polej zaś resztą marynaty teriyaki i posyp odłożonymi listkami bazylii.

Smacznego!

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28492 )
Array ( [docId] => 28492 )