Polędwiczki wieprzowe z bakłażanami w sosie teriyaki

Kategoria: Mięsa
Autor: Omelczuk Maria
Data: 25-06-2012 r.

Polędwica jest najszlachetniejszą częścią wieprzowiny. Sekret jej przyrządzenia polega na tym, aby nie smażyć jej zbyt długo – powinna zachować swoją charakterystyczną miękkość i delikatność. Co do bakłażanów, najlepiej jeśli uda Ci się kupić te najmniejsze, które są młode i nie zawierają jeszcze substancji wywołujących uczucie goryczy.

Składniki

500 g polędwicy wieprzowej, umytej, osuszonej i pokrojonej w plastry
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
10 małych bakłażanów lub ewentualnie 3 duże
50 ml sosu teriyaki
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu
łyżka granulowanego czosnku
pęczek świeżej bazylii (do sosu + kilka całych listków de dekoracji)
oliwa z oliwek – do smażenia

Wykonanie

W miseczce wymieszaj składniki marynaty do bakłażanów: sos teriyaki, sos sojowy, miód i granulowany czosnek. Umyj dokładnie młode bakłażany, osusz je i przekrój wzdłuż na pół (jeśli smażysz duże, dojrzałe bakłażany - pokrój na cienkie plastry).

Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek (pamiętaj, że bakłażany mają tendencję do wchłaniania dużych ilości tłuszczu, dlatego nie przesadzaj z oliwą!) i na średnim ogniu usmaż na niej połówki lub plastry bakłażanów, oprószywszy je nieco solą. Przykryj patelnię pokrywką, aby warzywa poddusiły się nieco we własnych sokach. Po kilku minutach, zdejmij pokrywkę i przewróć bakłażany na drugą stronę.

Po ok. 2 minutach dodaj marynatę przygotowaną na bazie sosu teriyaki oraz umyte i posiekane listki bazylii. Wymieszaj wszystko dobrze i ponownie podduś warzywa pod przykryciem aż całe pokryją się karmelizującą marynatą. Po tym, zdejmij patelnię z ognia, lecz zostaw pokrywkę, żeby bakłażany nie wystygły.

Na patelni grillowej (albo na grillu lub w piekarniku z funkcją grilla) posmarowanej oliwą z oliwek usmaż plastry polędwicy wieprzowej. Oprósz je ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Usmaż je z obu stron, a gdy staną się złocisto-brązowe, zdejmij je z ognia.

Na talerzach wyłóż usmażone plastry polędwicy, obok nich bakłażany, wszystko to polej zaś resztą marynaty teriyaki i posyp odłożonymi listkami bazylii.

Smacznego!

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

  • Kancelaria MERITUM

    ulica Westerplatte 13/5, 31-033 Kraków

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Radosław Tymiński

    Łukowska 9 Lok. 126, 04-133 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Prawna Iurisco Edyta Przybyłek

    ul. Zgrzebnioka 28, 40-520 Katowice

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marcin Majcherczyk

    ul. Stawowa 4 lok. 39, 41-200 Sosnowiec

    Wyświetl wizytówkę
  • THE N.E.W.S. LAW CENTER Kancelaria Adwokatów i Radców Prawnych

    ul. Kazachska 1/89, 02-999 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • adwokat Wojciech Rudzki - kancelaria adwokacka

    Józefa Piłsudskiego 40/4 Kraków 31 - 111

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Robert Dudkowiak

    ul. Jana Pawła II 11 lok. 5, 62-300 Września

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Adwokacka Adwokata Piotra Sęka

    ul. Narutowicza 44 lok. 20, 90-135 Łódź

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radców Prawnych ARVE M.Kusztan & R.Ponichtera Sp. K.

    ul. Czysta 4, 50-013 Wrocław

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marek Foryś

    ul. Słupecka 9/1, Gdynia

    Wyświetl wizytówkę
Array ( [docId] => 28492 )
Array ( [docId] => 28492 )

Array ( [docId] => 28492 )