Składniki
40 dag polędwicy cielęcej
mąka
pieprz
sól
oliwa i masło (pół na pół)
1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
szklanka gęstej śmietany kremowej
Wykonanie
Dobrze schłodzone mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry, rozpłaszczamy w dłoniach i kroimy na paski o szerokości centymetra. Każdy z nich bardzo dokładnie oprószamy mąką z przyprawami. Tak przygotowane kawałki smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu (w dużym rondlu), często mieszając. Potrawkę zestawiamy z ognia, gdy mięso zarumieni się ze wszystkich stron. Należy jednak pilnować, żeby czas smażenia nie przekroczył 2-3 min.
Gdy potrawkę zestawimy z ognia, zalewamy roztrzepaną śmietaną i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy paprykę, dokładnie mieszamy i przez minutę trzymamy na niewielkim ogniu.