Potrawka z cielęciny

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 06-06-2012 r.

Cielęcina prawie w ogóle nie zawiera tkanki tłuszczowej. Jest bardzo delikatna w smaku, zwłaszcza polędwiczki. Tym samym, jeśli chcemy zrobić pyszną potrawkę, warto użyć do niej właśnie tego rodzaju mięsa. Danie to niesamowicie smakuje z kładzionymi domowymi kluseczkami.

Składniki

40 dag polędwicy cielęcej
mąka
pieprz
sól
oliwa i masło (pół na pół)
1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
szklanka gęstej śmietany kremowej

Wykonanie

Dobrze schłodzone mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry, rozpłaszczamy w dłoniach i kroimy na paski o szerokości centymetra. Każdy z nich bardzo dokładnie oprószamy mąką z przyprawami. Tak przygotowane kawałki smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu (w dużym rondlu), często mieszając. Potrawkę zestawiamy z ognia, gdy mięso zarumieni się ze wszystkich stron. Należy jednak pilnować, żeby czas smażenia nie przekroczył 2-3 min.

Gdy potrawkę zestawimy z ognia, zalewamy roztrzepaną śmietaną i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy paprykę, dokładnie mieszamy i przez minutę trzymamy na niewielkim ogniu.

Podajemy z kładzionymi kluskami i zieloną sałatą, skropioną cytryną. Uwielbiam to danie, bo jest prostą w przygotowaniu ucztą dla podniebienia.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28480 )
Array ( [docId] => 28480 )