Wątróbki z drobiu

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 04-06-2012 r.

Zrobienie wspaniałego obiadu naprawdę nie musi być trudne i pracochłonne. Często zapominamy o prostych i smacznych daniach, które chcemy zastąpić wyszukanymi, modnymi potrawami. Spójrzmy przychylnie na podroby, które ostatnio znajdują coraz więcej smakoszy. Szybki i smaczny posiłek można przygotować z wątróbek drobiowych.

Składniki

500 g wątróbek z drobiu
3 cebule
2 łyżki oliwy
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie

Wątróbki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdą kroimy na pół. Cebule płuczemy, obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy cebule na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy, aż się zeszkli.

Po zdjęciu cebuli, patelnię smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Układamy na niej wątróbki i obsmażamy z obu stron. Następnie dodajemy do nich cebule, posypujemy pieprzem, skrapiamy wrzącą wodą i dusimy przez kilka minut na wolnym ogniu. W ostatniej minucie duszenia wątróbki solimy. Gotowe posypujemy natką pietruszki i podajemy z ziemniakami oraz surówką.

 

Wątróbka doskonale komponuje się również z pieczonym jabłkiem.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28476 )
Array ( [docId] => 28476 )