Żeberka wieprzowe w sosie musztardowym

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 04-06-2012 r.

Jeśli planujemy spotkanie z przyjaciółmi w sobotnie popołudnie, żeberka wieprzowe w sosie musztardowym będą na tę okazję odpowiednim daniem. By podkreślić ich smak, warto pokusić się o przygotowanie kopytek. Danie podane w takim duecie nasyci gości i pozwoli przedłużyć spotkanie do godzin wieczornych.

Składniki

1 kg żeberek
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy

Sos:

marchewka
łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
duża cebula
por
2 jabłka
łyżka mąki pszennej
łyżka cukru
cytryna do smaku
sól
3 łyżki oleju

Wykonanie

Żeberka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem – rąbiemy na kawałki o długości 6 cm. Przygotowane porcje nacieramy solą, musztardą i przetartym czosnkiem. Zostawiamy na 10 min. W rondlu rozgrzewamy olej i układamy żeberka. Obsmażamy 3 min. ze wszystkich stron. Na koniec podlewamy wodą, tak aby były przykryte.

 

Kroimy marchewkę, pora, cebulę i jabłko. Składniki łączymy ze sobą i dodajemy: przyprawę do mięsa wieprzowego, cukier, parę kropel cytryny. Całość dodajemy do mięsa i dusimy około godziny na małym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec doprawiamy rozmieszaną w wodzie mąką i ewentualnie solimy.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28477 )
Array ( [docId] => 28477 )

Array ( [docId] => 28477 )