Żołądki z indyka w sosie potrawkowym

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Podroby – takie smaczne i zdrowe a niestety mało doceniane w obecnej kuchni. Nasze babcie znały jednak ich zalety i potrafiły przyrządzić z nich kulinarne cuda. Sięgnęłam ostatnio do starych przepisów i znalazłam przepis no jedno z nich – pyszne danie w delikatnym sosie potrawkowym z nutą słodyczy. Zachęcam do spróbowania. Naprawdę warto.

Składniki

1 kg żołądków z indyka
duża porcja włoszczyzny
sól
ziarna pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego

Sos:

pełna łyżka masła
łyżka mąki
2 szklanki wywaru z włoszczyzny i żołądków
szklanka rodzynek
4 łyżki śmietany kremowej
sok i skórka otarta z cytryny
sól
cukier

Wykonanie

Żołądki gotujemy z przyprawami do miękkości w wywarze z włoszczyzny i odstawiamy do wychłodzenia. Rodzynki przelewamy na sicie gorącą wodą. Odstawiamy do odsączenia. Masło lekko zasmażamy z mąką, uważając, by się nie zrumieniła, a tylko straciła smak surowizny – rozprowadzamy wywarem i bardzo dokładnie mieszamy, by nie powstały nawet najmniejsze grudki. Składniki przez chwilę gotujemy.

Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, rodzynki, śmietanę i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Do sosu dodajemy pokrojone w „makaronik” żołądki, naczynie przykrywamy i trzymamy przez kilka minut w ciepłym miejscu.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub puree z młodych ziemniaków.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28483 )
Array ( [docId] => 28483 )

Array ( [docId] => 28483 )