Podział win europejskich
Wina produkowane na obszarze Unii Europejskiej podzielić można, biorąc pod uwagę ich jakość, na stołowe oraz jakościowe. Pierwszą grupę stanowią trunki ze wskazaniem geograficznym (to tak zwane wina regionalne), pozostała część to wina mogą pochodzić z dowolnego miejsca europy. Dla uproszczenia, znawcy wina mówią o winach stołowych, regionalnych i winach z apelacją.
Wina stołowe
Powstają z dowolnej odmiany winogron, bez wskazania miejsca produkcji. Kraj, który widnieje na etykiecie, to kraj w którym trunek butelkowano. Oznacza to, że sama fermentacja wina mogła zachodzić w zupełnie innym kraju. Producent nie ma obowiązku umieszczania żadnych informacji z wyjątkiem poziomu alkoholu i miejsca zabutelkowania.
Wina regionalne
W tej grupie znajdują się wina, które nie spełniały surowych wymogów apelacji, nie mniej powstają w całości na ściśle określonym obszarze – na przykład Toskanii. Jakość win tej kategorii jest bardzo różna i w dużej mierze uzależniona od producenta czy regionu. Wiele wielkich włoskich win (tzw. supertoskanów) z uwagi na rygorystyczne i niedopasowane przepisy apelacji było klasyfikowanych właśnie jako wina regionalne (IGT ).
Wina jakościowe z apelacją
Apelacja to wyznacznik jakości wina oraz informacja o jego podstawowej charakterystyce trunku. Każdy producent wina w obszarze danej apelacji musi spełnić ściśle określone prawem kryteria. System apelacji występuje w większości krajów winiarskich świata. W większości jest on dwu lub stopniowy, a przynależność do danej apelacji musi obowiązkowo znaleźć się na etykiecie wina. Przeważnie nazwa regionu wkomponowana jest apelacje np. „appellation Bordeaux controlee”.
Apelacja może obejmować jeden duży obszar (DO La Mancha) lub wręcz jedną tylko gminę (DOCG Gattinara), a nawet posiadłość (AOC Romanée-Conti).