Wino i potrawy - niezawodne połączenia

Kategoria: Napoje
Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 10-04-2013 r.

Dobrze dobrane wino wytwarza w połączeniu z potrawą swoistą wartość dodaną. Całość kompozycji staje się lepsza niż każdy składnik z osobna. Choćby dlatego warto łączyć wina z potrawami i to nie tylko tymi wykwintnymi. Oto kilka pomysłów na często kontrowersyjne połączenia win z popularnymi daniami.

Wino i krwiste steki

Lubisz grillowane mięso, barbecue, kuchnie typu steak house? Zaprzyjaźnij się z argentyńskimi malbecami. To doskonałe wino do czerwonego, krwistego niezbyt mocno przetworzonego mięsa. Taniny zawarte winie doskonale komponują się z grillowanym krwistym lub półkrwistym stekiem. Jeśli połączenie ze stekiem jest dla was mało satysfakcjonujące, spróbujcie malbeca w połączeniu z hot-dogiem.

Wino, jaja i szparagi

Tu podołać może praktycznie tylko wytrawne sherry odmiany oloroso. Jego smak jest na tyle charakterystyczny, że nie groźne mu nawet tak dziwaczne połączenia.

Wino i grillowany oscypek z żurawiną

Im bardziej słony, tym słodszego wina wymaga. Tokaj Aszu lub Szamorodni to idealne połączenie. Dobrze wpasują się tu także francuskie Sauternes, nie mniej w myśl maksymy „Polak Węgier dwa bratanki” polecam zdecydowanie króla win z Tokaju.

Wino i sushi

Japońskich smakołyków zjadamy z roku na rok coraz więcej. Warto pomyśleć także o sparowaniu go z winem. Tu dobrym połączeniem będzie wysokiej klasy riesling, który pasować będzie zarówno do słonawych wodorostów, jak i mocnego smaku marynowanego imbiru. Riesling z delikatnym cukrem resztkowym (Kabinett) pasuje zresztą do bardzo wielu potraw – na przykład kapusty z grochem. Jeśli lubimy nie co mniej popularne wina, wybierzmy włoskie Pecorino.

Wino i pizza

Wino do pizzy? A dlaczego nie! O ile dobierzemy je odpowiednio. Wśród białych win dobrze sięgnąć po hiszpańskie verdejo lub wina z włoskiego pinot grigio. Im więcej słoności, tym więcej słodyczy potrzeba w winie.

Wino i zupa

Zasady łączenia wina z potrawami są w tym względzie dość restrykcyjne – do zup wina nie podaje się. Spróbujmy, choćby dla potrzeb eksperymentu zapomnieć o tej zasadzie i spróbować, na przykład esencjonalnej zupy rybnej z portugalskimi Vinho Verde, tradycyjną grzybową możemy spróbować z Porto.

Wino i ryba

W poszukiwaniu nietypowych połączeń warto wypróbować połączenia ryby albo z hiszpańską Cavą albo włoskim Prosecco. Do karpia dobrze sprawdzi się austriacki Grünner Vertliner.

Przemysław Ziemichód


Zobacz także:

Ziemichód Przemysław

Tagi: wina

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

  • Kancelaria Prawna Iurisco Edyta Przybyłek

    ul. Zgrzebnioka 28, 40-520 Katowice

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marcin Majcherczyk

    ul. Stawowa 4 lok. 39, 41-200 Sosnowiec

    Wyświetl wizytówkę
  • THE N.E.W.S. LAW CENTER Kancelaria Adwokatów i Radców Prawnych

    ul. Kazachska 1/89, 02-999 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • adwokat Wojciech Rudzki - kancelaria adwokacka

    Józefa Piłsudskiego 40/4 Kraków 31 - 111

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Robert Dudkowiak

    ul. Jana Pawła II 11 lok. 5, 62-300 Września

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Adwokacka Adwokata Piotra Sęka

    ul. Narutowicza 44 lok. 20, 90-135 Łódź

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radców Prawnych ARVE M.Kusztan & R.Ponichtera Sp. K.

    ul. Czysta 4, 50-013 Wrocław

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marek Foryś

    ul. Słupecka 9/1, Gdynia

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria MERITUM

    ulica Westerplatte 13/5, 31-033 Kraków

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Radosław Tymiński

    Łukowska 9 Lok. 126, 04-133 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
Array ( [docId] => 29688 )
Array ( [docId] => 29688 )

Array ( [docId] => 29688 )