Napój malinowo-jabłkowy

Kategoria: Napoje
Autor: Chrapek Radosław
Data: 27-08-2012 r.

Gdy nadchodzi upalne lato, to każdy jest na pewno spragniony. Przedstawiam wam przepis na orzeźwiający napój z sezonowych owoców. Najlepiej smakuje on dobrze schłodzony z kostkami lodu. Wszyscy będą z niego zadowoleni.

Składniki:

3 szklanki wody stołowej
ok. 2 szklanek obranych i pokrojonych na cząstki jabłek ( mogą być różne rodzaje )
4 kopiaste łyżki cukru kryształu
1 szklanka świeżych malin
kawałek skórki z cytryny
sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

Do zagotowanej wody z dodatkiem cukru i skórki z cytryny należy dodać jabłka. Następnie gotujemy je na dużym ogniu przez co najmniej 5 minut. Po zagotowaniu odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem przez około 2 minuty. Następnie kompot należy przecedzić przez sito i odstawić do przechłodzenia.

 

Maliny należy przetrzeć przez dosyć cienkie sito. Te nieprzetarte należy przepłukać wywarem z jabłek. Kompot jabłkowy łączymy z przetartymi malinami i doprawiamy sokiem z cytryny oraz miodem ( jeżeli będzie nie słodki ). Napój jabłkowo-malinowy podajemy dobrze schłodzony. Najlepiej z dodatkiem kostek lodu.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35934 )
Array ( [docId] => 35934 )

Array ( [docId] => 35934 )