10 zasad łączenia wina z potrawami

Kategoria: Napoje
Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 01-04-2013 r.

Łączenie wina z potrawami bywa często prawdziwym kulinarnym wzywaniem. Zadanie to można sobie ułatwić stosując kilka prostych i pomocnych zasad. Na ich zastosowaniu zyska zarówno wino, jak i sama potrawa. Zobacz, dziesięć podstawowych reguł dotyczących wina i potraw.

Poznaj wino

Zanim połączysz jakiekolwiek wino z posiłkiem, dobrze jest je wcześniej poznać, spróbować, wypić kieliszek lub dwa. Na co zwrócić wtedy uwagę? Na kwasowość lub słodycz wina, na aromaty i ich bogactwo, na wiek wina i jego ekstraktywność.

Aromatyczne dania wymagają aromatycznych win

Dobrze doprawione aromatyczne dania, z mnóstwem korzennych przypraw wymagają wina, które będzie wstanie udźwignąć ilość aromatów na talerzu. Świeże, bogate w aromaty wina typu Muscat czy Gewürztraminer dobrze sprawdzą się w zestawieniu z potrawami kuchni np. indyjskiej, oba wymienione wina nie sprawdzą się zupełnie, na przykład do prostego sushi.

Tłuszcz wymaga „tłustych” win

Ekstraktywne wina, pozostawiające w ustach tłusty smak, na przykład dobrze zbudowane chardonnay, wymagają potraw o tłustych sosach. Dojrzały biały burgund dobrze sprawi się w towarzystwie kurczaka w śmietanowo-orzechowym sosie. Wina lekkie zostawmy do lekkich dań.

Pikantne potrawy wymagają słabszego wina

Pikantna kuchnia nie lubi mocnych win. Palący aromat ostrych papryk lub pieprzu zostanie jeszcze spotęgowany wysokim poziomem alkoholu. To jak dolewanie oliwy do ognia.

Kwasowość wina z kwasowością na talerzu

Kwaśne potrawy, oparte o sos cytrynowy z octem, sokiem z limonek, z sosem pomidorowym wymagają win o wysokiej kwasowości. Do takich potraw świetnie pasują wina, które normalnie, być może, w ogóle by nam nie smakowały z uwagi właśnie na kwasowość.

Słone potrawy i słodkie wino

Słone sery dobrze współgrają z winami deserowymi. Słodycz wina wygładza słoność potraw na bazie wyrazistych serów. Jeśli w potrawie dominuje z jakiś powodów słony posmak (dużo oliwek, kaparów, słonego sera) warto pomyśleć o słodkich winach typu Tokaj, Sauternes.

Taniny lubią gorycz

Cierpkie czerwone wina dobrze sprawdzą się z potrawami o lekkiej goryczce. Lekko beczowe, młode czerwone wina stworzą dobry duet z grillowany stekiem.

Wina słodsze od deseru

Wino nie jest najlepszym partnerem deserów, choć są oczywiście wyjątki. Wzmacniane trunki typu Porto, Sherry czy Madera dobrze sprawdzą się z niezbyt słodkimi deserami. Warunek jest jeden – to, co mamy w kieliszku musi być słodsze od tego, co mamy na talerzu.

Szampan (prawie) do wszystkiego

Wina musujące i szampany najlepiej sprawdzają się w formie aperitifu, choć prawdą jest, że często poradzą sobie w zestawieniach, w których inne wina dawno dały by za wygraną – surowe owoce morza, sushi, lekko-pikantna kuchnia azjatycka – to towarzystwo w którym szampany i wina musujące lubią być widywane.

Nic na siłę

Są potrawy, które nie przepadają za towarzystwem wina i nie ma sensu ich z nimi łączyć, choć takie połączenia są oczywiście możliwe. Należą do nich zupy, dania z jajek oraz szparagów, lody, bardzo słodkie desery, większość Fast-foodów. Dla tych potraw lepiej zarezerwować sobie piwo lub mocniejsze trunki.


Zobacz także:

Ziemichód Przemysław

Tagi: wina

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29687 )
Array ( [docId] => 29687 )

Array ( [docId] => 29687 )