Wino - podstawowe informacje

Kategoria: Napoje
Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 20-09-2012 r.

Pozornie proste pytanie o to czym jest wino może nastręczyć szeregu problemów. Zobacz, jak klasyfikowane jest wino, co może się w nim znajdować oraz jakie trunki do miana wina nie mogą pretendować, a co winem z całą pewnością nie jest.

Co to jest wino

Wino powstaje ze ściśle określonych odmian winogron, do których jedynymi dozwolonymi dodatkami są drożdże winiarskie oraz cukier i dwutlenek siarki w ściśle określonej postaci i ilości. Dodatkowo, wina wzmacniane mogą zawierać dodatek destylatu, przeważnie brandy.

Kolor wina

 

Wina, ze względu na kolor dzielimy na białe, czerwone i różowe. Te ostatnie, wbrew obiegowej opinii nie powstają z połączenia win białych z czerwonymi, a są efektem odpowiednio przeprowadzonej winifikacji, czyli procesu tworzenia wina. Podczas wiwifikacji win różowych skórki winogron mają bardzo krótki kontakt z sokiem, dzięki czemu ten nie zostaje w pełni wybarwiony.

Poziom cukru w winie

Ze względu ilość cukru pozostającego w winie po zakończeniu fermentacji możemy mówić  o winach wytrawnych, półwytrawnych, półsłodkich i słodkich. Przeważająca większość win jakościowych produkowanych na świecie jest wytrawna.

Zawartość dwutlenku węgla w wine

Wina zawierające naturalny dwutlenek węgla nazywamy musującymi, odróżniając je od tzw. win gazowanych, które zostały sztucznie nasycone tym gazem. Wśród trunków musujących możemy wyróżnić także te delikatnie musujące – frizzante. Określenie to dotyczy przeważnie win włoskich, choć można je spotkać także  na wyrobach z innych krajów. O trunkach bez dwutlenku węgla mówimy często „wina spokojne”.

Jakość wina

W europejskiej klasyfikacji win stosuje się nazewnictwo uwzględniające jakość trunku, który może być klasyfikowany jako wino stołowe, wino regionalne lub wino jakościowe z apelacją. Każdy z tych szczebli wskazuje na trunek lepszej jakości. Każdy kraj stosuje własne nazewnictwo do opisania poszczególnych szczebli tej klasyfikacji.

Wina wzmacniane i nie-wina

Wina wzmacniane to trunki, których poziom alkoholu został zwiększony przez dolanie destylatu (brandy, spirytusu) do gotowego wyrobu. Jest to powszechnie praktykowana metoda konserwacji wina oraz zatrzymywania fermentacji. Do win wzmacnianych należą, min. Sherry, Porto, Marsala, Malaga,Madera).  Trunki te klasyfikowane są jako pełnoprawne wina, w przeciwieństwie do ich bliskich krewnych, wermutów.

Wyroby takie jak wermut czy sangria wbrew obiegowej opinii nie są winami, ponieważ zawierają składniki niedozwolone przy wyrobie wina – zioła, owoce itp.

Ziemichód Przemysław

Tagi: wina

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36457 )
Array ( [docId] => 36457 )

Array ( [docId] => 36457 )