Pstrąg smażony z agrestem

Autor: Grębocka Mirosława
Data: 19-07-2012 r.

Każdy, kto choć raz wycisnął sok z cytryny na rybę, wie jak świetnie cytrusy komponują się z delikatnym rybim mięsem. Zachęcam też do sprawdzenia, jak smakuje pstrąg z naszym rodzimym agrestem. Sos agrestowy skomponowany ze świeżego agrestu ze szczyptą imbiru idealnie podkreśla smak pstrąga i nadaje potrawie wyrazistego aromatu.

Składniki

60 dag filetów z pstrąga
30 dag niedojrzałego agrestu
2 łyżki mąki
łyżka masła
łyżka cukru
łyżka soku z cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz, imbir
olej do smażenia

Wykonanie

Opłukane filety osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki. Nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 min. w chłodne miejsce. Oczyszczony agrest płuczemy, osączamy i smażymy na maśle 5 min. Wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, szczyptę imbiru i dusimy 8 min. pod przykryciem na małym ogniu.

Kawałki pstrąga oprószamy mąką i obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Rybę przekładamy na półmisek, obkładamy owocami, polewamy sosem, ozdabiamy natką pietruszki.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28579 )
Array ( [docId] => 28579 )