To danie jest przeznaczone dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. kiedy po raz przygotowałem te roladki rybne, to bylem z nich bardzo zadowolony. Są bardzo smaczne. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki, można je podać również z sosem chili.
Składniki:
20 dag filetów z tuńczyka
1 duża czerwona papryka
10 dag pieczarek
2 cebule dymki
4 gałązki natki pietruszki
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu teriyaki
12 arkuszy papieru ryżowego
sos słodko-kwaśny chili
sól
mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Pierwsze tuńczyka należy pokroić na paseczki. Następnie doprawiamy go solą oraz pieprzem do smaku. Paprykę, cebulkę, pieczarki należy dobrze umyć i pokroić dosyć drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na niego rybę. Smażymy około 2-3 minut. Później na patelnię wsypujemy drobno pokrojone warzywa i ciągle mieszając smażymy kilka minut. Dodajemy również sos teriyaki i doprawiamy do smaku. Do warzyw dodajemy rybę i dokładnie mieszamy.
Arkusze papieru ryżowego należy namoczyć w zimnej wodzie na chwilkę, aby zmiękły. Na każdym arkuszu nakładamy porcje farszu i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Formujemy ładne roladki. Możemy je podawać z sosem chili (jeżeli ktoś lubi bardzo ostre smaki).